Det ligger an til skjerpet markedskamp i 2010, mellom Apples populære iPhone (t.v.) og mobiltelefoner med Googles Android. Her representert ved HTC Magic. Foto: Birgit Dannenberg

Gigantenes krig

Chrome OS vs. Windows 7, Android-telefoner vs. iPhone er stikkord for slaget om teknologien i 2010. Googles første angrep ventet i morgen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Microsoft har hatt stor suksess med siste utgave av sitt operativsystem for PC, Windows 7, som kom i salg i høst. Apple har kapret en betydelig markedsandel på mobiltelefonmarkedet med sin populære iPhone. Nå skjerper Google kampen om både PC- og mobilkundene, i form av nye prestisjeprodukter.

Selskapets egne undersøkelser viser at Google er en del av hverdagen for 95 prosent av nettbrukerne i Norge, ifølge Google Norge-sjef Jan Grønbech. Annonseinntektene fra Googles hovedvirksomhet, søkemotoren, finansierer oppbyggingen av en lang rekke nettbaserte tjenester.

I år lanserer selskapet PC-operativsystemet Chrome OS og kommunikasjonsprogrammet Wave. Ifølge teknologipressen kommer Google i 2010 også på banen med sin første, egne mobiltelefon, Nexus One, produsert av taiwanske HTC.

Lekkasjer i julehelgen forteller at Nexus kan bli lansert allerede tirsdag denne uka. Teknostedet endgadget har allerede slått klørne i et eksemplar.

Strategisk temposkifte

Det vil i tilfelle bety et strategisk temposkifte, ved at Googles tjenester i økende grad også blir tilgjengelige på mobile plattformer. For to år siden lanserte Google sitt eget operativsystem for mobiltelefoner, Android, som nå benyttes i stadig flere modeller.

Android og tilhørende Android Market for programmer og applikasjoner er i ferd med å bli en reell utfordrer til iPhone-konseptet. Det spekuleres i at Googles mobiltelefon, i motsetning til iPhone, ikke vil være låst til en bestemt mobiloperatør.

Grønbech ønsker ikke å svare på spørsmål om Nexus One.

– Vi diskuterer av prinsipp ikke om eller når nye produkter eller tjenester kommer, spesielt ikke de som måtte basere seg på et rykte. Jeg kan ikke kommentere rykter og heller ikke snakke om lanseringsdatoer av produkter vi vet måtte komme, da vi rett og slett ikke forholder oss til lanseringsdatoer internt heller. Vi lanserer når vi er fornøyd med ting, poengterer Grønbech.

Eget operativsystem

Søkegiganten tar for alvor opp konkurransen med Microsoft ved å lansere sitt eget nettbaserte operativsystem. Chrome OS bygger på Linux og nettleseren Chrome, som Google lanserte høsten 2008. Utformingen av operativsystemet ser ut til å bli ganske lik nettleserens, det vil si forholdsvis minimalistisk. Der nettleseren har faneknapper, har utviklerne av Chrome OS plassert knapper til de mest brukte programmene.

Det nye operativsystemet skal ifølge rapportene starte opp en pc på noen få sekunder og gå rett på nett. Under en presentasjon nylig opplyste Google-ledelsen at maskiner med Chrome OS vil fungere omtrent som en TV, de skal være operative på et blunk når man slår på. Lekkasjene tyder på at Chrome OS bare blir tilgjengelig for maskiner uten ordinær harddisk, nesten alt skal foregå i den såkalte nettskyen.

Fare for flop

Chrome OS vil i første omgang bli installert på såkalte netbooks, det vil si mini-PCer som i all hovedsak er beregnet på nettbruk. Deretter kommer turen til vanlige bærbare PC-er og kanskje også til stasjonære maskiner. Kritikere viser imidlertid til at operativsystemet Linux, som Chrome OS bygger på, ikke er blitt noen stor suksess. Begge systemene er basert på gratis bruk og åpen kildekode.

Chrome OS er først på banen til høsten. Det gir Microsoft et drøyt år på markedet med sitt allerede suksessrike Windows 7.

Utfordrer Office

Googles mangeårige offensiv har så langt ikke resultert i at Microsoft vakler på tronen. Men Google Apps (Gmail, Google dokumenter og kalender) utfordrer Microsofts dominerende programpakker, ikke minst Office. Og så langt har Microsoft tapt store penger på nettsatsinger, ikke minst på sin egen søkemotor Bing. Rimelige PCer med superraske Chrome OS kan også føre til at Google gjør nye innhogg på Microsofts tradisjonelle enemerker.

Powered by Labrador CMS