Sjefredaktør og administrerende direktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv. Arkivfoto Journalisten
Sjefredaktør og administrerende direktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv. Arkivfoto Journalisten

Dagens Næringsliv skal kutte 45 millioner kroner – 15 journalister må gå

De ansatte ble informert på allmøte onsdag morgen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Samtidig som regnskapstallene for 2015 ble lagt fram i februar varslet Dagens Næringslivs (DN) eier NHST Media Group at kostnadene i næringslivsavisen må ned fem prosent.

Redaksjonsklubben i DN består i dag av rundt 120 medlemmer.

Annonsefall gir kutt

Kuttene som ble presentert for de ansatte på et allmøte onsdag morgen var høyere enn de tidligere varslede på rundt 30 millioner kroner. Ledelsen vil kutte 45 millioner kroner, opplyser sjefredaktør Amund Djuve overfor Journalisten.

I redaksjonen skal det kuttes 15 stillinger, som altså utgjør omtrent 10 prosent av de journalistiske årsverkene. I tillegg har 5 journalister sluttet de siste månedene, som Reidar Mide Solberg som gikk til forlagsbransjen og Emma Clare som gikk til NRK, uten å bli erstattet. Av kuttene på 45 millioner kroner skal 26 millioner kroner skje i redaksjonen.

«Det svake annonsemarkedet i vår har ført til lavere annonseinntekter enn ventet. Samtidig har vi bedre abonnementsutvikling enn ventet. I mai hadde vi for første gang siden 2010 vekst i antall abonnenter sammenlignet med tilsvarende periode året før, som følge av god digital vekst. Men veksten i lesermarked er ikke nok til å kompensere for det betydelige annonsefallet, og vi hadde som kjent et alt for dårlig resultat i 1. kvartal. Derfor må vi redusere kostnadene. Bedriften har som mål å kutte kostnader i løpet av året som samlet gir en årlig kostnadsbesparelse på 45 millioner kroner,» skriver Djuve i en e-post til Journalisten.

I kommersielle avdelinger skriver han at det skal kuttes seks medarbeidere. 8 medarbeidere er det allerede inngått avtale med.

– Hvilke andre tiltak gjør DN for å kutte kostnader?

«Vi snur hver stein. Blant annet tar vi kontakt med så godt som samtlige eksterne leverandører av ulike tjenester for enten å redusere eller kutte omfanget av leveransen og/eller redusere prisene,» skriver Djuve.

Etter hva Journalisten kjenner til består pakken av garantert lønn i inntil 7 måneder for de som ikke finner ny jobb og for de med inntil 5 års ansiennitet. De som har har over 15 års ansiennitet og ikke finner seg ny jobb er lovet 16 måneders garantert lønn.

Søknadsfristen for å søke sluttpakker er allerede 26. juni.

Les også: Sannsynlig med nedbemanning i DN

Klubben frykter oppsigelser til høsten

Klubbleder Anita Hoemsnes sier at klubbens forhandlingsutvalg har drøftet sluttpakkenivået med ledelsen de to siste ukene.

– Tilbudet er på nivå med de beste i bransjen i denne runden, det vil si VG. Vi har jobbet hardt for å få nivået høyere fordi vi tror det gir økt sannsynlighet for frivillig nedbemanning, sier Hoemsnes til Journalisten.

Klubben er likevel redd for at sluttpakketilbudet ikke er godt nok, det vanskelige arbeidsmarkedet for journalister tatt i betraktning. Hoemsnes frykter at prosessen kan føre til oppsigelser til høsten.

– Det er varslet. Det kan bli styrte sluttpakker, og det er fare for oppsigelser til høsten.

Reaksjonen blant klubbmedlemmene beskrives som fattet.

– Vi har ventet på informasjon om dette, og da tar man det til etteretning.

– Det er utrolig trist at selv om flere vil lese DN og vi øker antallet abonnenter, bidrar det dårlige annonsemarkedet til at inntektene våre faller. Da må kostnadene ned, og dessverre rammer det oss journalister, sier Hoemsnes.

Powered by Labrador CMS