Nicaraguas president, Daniel Ortega, og kona hans, som også er landets visepresident, Rosario Murillo, går stadig lengre i å stilne journalister.

Nicaraguansk journalist dømt for å ha dekket påskefeiring

– Sjokkerende hvor langt myndighetene er villige til å gå, sier CPJ. 

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag meldte Nicaragua Investiga at den nicaraguanske journalisten Victor Ticay Ruiz ble dømt for å ha krenket nasjonal integritet, og for å ha spredd falske nyheter.  

Ticay Ruiz jobber for den private TV-kanalen Canal 10. Å krenke den nasjonale integriteten regnes som et slags forræderi av Ortega-regimet, og kan innebære opptil seks år i fengsel.  Falske nyheter har en maksimumsstraff på 10 år i fengsel 

Dømt for påskefeiring

Nicaraguas president, Daniel Ortega, har de siste årene skjerpet grepet om makten i landet, og siden sommeren 2021 har nærmest alle uavhengige journalister rømt landet. 

Ortega har også havnet på kant med kirken, og det er nettopp derfor Ticay Ruiz ble arrestert. I påsken dekket han nemlig en påskemarkering, og postet det på Facebook. 

Offentlige, katolske feiringer har myndighetene forbudt. 

Nå krever Committee to Protect Journalists (CPJ) at nicaraguanske myndigheter løslater Ticay Ruiz, og ber regimet om ikke å straffe journalister for å gjøre jobben sin. 

– Sjokkerende

– Det er sjokkerende hvor langt nicaraguanske myndigheter er villig til å gå for å stilne en journalist, kun fordi han dekket en offentlig hendelse, sier programdirektør i CPJ, Carlos Martinez de la Serna, ifølge CPJ

Victor Ticay har ikke begått noen kriminell handling, og nicaraguanske myndigheter bør avslutte den absurde saken mot ham, fortsetter Martinez:

– De bør løslate ham umiddelbart, og slutte å kriminalisere journalistikk. 

Ticay Ruiz er nå overført til fengselet La Modela, og ifølge CPJ ble han nektet retten til en egen forsvarer. Myndighetene skal ikke ha svart på CPJs henvendelser i forbindelse med straffesaken. 

Powered by Labrador CMS