Oddrun Midtbø er leder i NJ Frilans. Foto: privat

Starter pengeinnsamling for aksjonerende frilansfotografer

Oppfordrer NJs klubber, lokallag og medlemmer til å støtte innsamlinga.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag Frilans har starta ei kronerulling for frilansfotografer som ikke tar oppdrag før de får det de mener er rettferdige honorarer.

«Støtte til frilansfotografer i kampen for ei lønn å leve av! Pengene går til de aksjonerende NJ-frilansfotografane som kjemper for anstendig betaling. Nei til sosial dumping i mediebransjen».

Det skriver leder Oddrun Midtbø i innledningsteksten til innsamlingsaksjonen, som skjer gjennom mikrofinansiering.

Håper på støtte

– Det er naturlig at vi som fagforening støtter andre kolleger som tar kampen og mot dårlig betalte oppdrag. Jeg håper fast ansatte ser at vi er i samme fagforening, sier Midtbø til Journalisten.

Hun sammenlikner det med at NJ-medlemmer støttet NRK-journalistene da de var i streik, og håper nå på støtte fra hele fagforeninga.

Siden begynnelsen av mai har, ifølge NJ Frilans, rundt 30 frilansfotografer i Oslo aksjonert mot oppdragsgiverne sine, ved å ikke ta på seg oppdra for dårligere betalt enn NJs veiledende satser for frilansere.

NJ Frilans har selv gitt 5000 kroner til aksjonen, og oppfordrer NJ-klubbene i Aftenposten, Dagbladet, Dagens Næringsliv og VG, samt Oslo Journalistlag, Akershus Journalistlag og Pressefotografenes klubb til å gjøre det samme.

– Kan gå ut over fast ansatte

– Det er ikke bare sin egen lommebok disse frilansfotografene tenker på, men lave honorarer til frilansere kan også gå utover fast ansatte, sier Midtbø.

«Fotofrilanserene har derfor i halvannen måned gått uten inntekt (noen har hatt andre små oppdrag). Alle skjønner hva dette betyr», står det i teksten.

Frilansfotografene står nå i en økonomisk vanskelig situasjon, fordi de ikke har norn tariffavtale og dermed ingen tilgang til streikekasse, forklarer NJ Frilans.

«Likevel har de stilt seg solidariske med hverandre og for de fast ansatte», skriver Midtbø.

Videre oppfordrer de alle klubber og lokallag i NJ om å støtte med 1000 kroner, og alle NJ-medlemmer om å støtte med 100 kroner. Fotografene som ikke tar på seg jobber kan selv finne ut hvordan de vil bruke pengene, ifølge NJ Frilans-lederen.

Powered by Labrador CMS