Klubbleder i VG Tor-Erling Thømt Ruud snakket om rollen som klubbleder i en krevende situasjon på NJs landsmøte 2019. Foto: Kristine Lindebø

Klubbleder om situasjonen i VG:
– Et vanvittig press utenfra

Har sittet i møter til klokken 02 i natt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag morgen ble klubbleder for Norsk Journalistlag (NJ) i VG, Tor-Erling Thømt Ruud, intervjuet på scenen på NJs landsmøte på Fornebu.

Som NJ-tillitsvalgt har han vært engasjert i å bidra med støtte til de involverte redaksjonsklubbmedlemmene i situasjonen rundt den pågående interne granskningen som pågår i mediehuset, knyttet til VGs dekning av «dansevideoen» med Trond Giske.

Thømt Ruud fortalte om hvordan det har vært og er å stå som klubbleder i tøffe situasjoner for klubbmedlemmene, og i lange og intense møter.

Natt til onsdag har Thømt Ruud deltatt i møter fram til kl 02, forteller han fra scenen.

– Det er tøft å dra det nyhetsmaskineriet som VG er i gang nå, det er tungt. Alle venter på svar i saken, hva som kommer til å skje, og man snakker om dette hele tiden. Samtidig er det cruiseskip som kommer i trøbbel, og VG gjør alt for å dekke nyheter på best mulig måte, sier Thømt Ruud.

– Vanvittig press utenfra

Om tidspunktet for framlegging av resultatet fra den interne granskningen sier klubblederen at han ikke kan si annet enn at han tror rapporten blir lagt fram i løpet av de nærmeste dagene.

– Det er et vanvittig press utenfra, men jeg skjønner at alle trenger svar. Tiden dette tar, må vi bare bruke, for det er svært viktig at dette kvalitetssikres, sier klubblederen, som forteller at han er involvert i mye av det som skjer i forbindelse med granskningen.

– Det er god tradisjon i VG for at klubben blir involvert. Jeg som klubbleder blir involvert og tatt med på råd i stor grad. Her får man roller som spisser dette til, og i interessekonflikter blir jo min oppgave å ivareta medlemmenes interesser.

Han legger til:

– Konkret betyr det at jeg er med i møter og representerer de medlemmene som trenger det i vanskelige og tunge møter. Det er jo flere prosesser som foregår nå. Én prosess er det arbeidsrettslige, det andre er rapporten alle snakker om. Våre involverte medlemmer har mye å bidra med til en sånn rapport, og informasjonsinnhentingen og kvalitetssikringen prøver jeg å hjelpe med.

Tor-Erling Thømt Ruud, klubbleder i VG, snakket om rollen som klubbleder i en vanskelig situasjon. Foto: Kristine Lindebø

- Risikerer mye

På spørsmål om hvordan situasjonen preger de ansatte som ikke er direkte involvert, svarer Thømt Ruud:

– Dette handler om ansatte som risikerer mye, og det handler om en veldig godt likt sjefredaktør som risikerer mye. Disse tingene tenker folk på, og vil det beste for alle og for avisa som vi faktisk digger å jobbe i.

Om måten journalist og redaksjonsklubbmedlem Lars Joakim Skarvøy håndterer situasjonen, sier Thømt Ruud at han er imponert:

– Det er selvfølgelig kjempetøft, og han er under sterkt press. Husk at dette er blant Norges beste politiske journalister, som er vant til å ta tøffe tak med de mest hardbarka politikerne vi har. Dette står han bra i, og jeg er jævlig imponert av den stå-på-viljen han har. Han bidrar samvittighetsfullt med informasjon som belyser saken, og som gjør at rapporten blir så sann som overhodet mulig.

Thømt Ruud forteller at han som klubbleder opplever god støtte i klubbstyret sitt, og forteller at klubben får støtte fra NJ.

NJ-leder Hege Iren Frantzen støtter opp om viktigheten av et godt styre fra scenen:

– Det aller viktigste man kan ha som tillitsvalgt, er et godt styre som man har med seg i tøffe saker. Er man alene som klubbleder, er det mye tøffere når det står på.

Direkte videostrøm fra NJ-landsmøtet 26.-28. mars ser du hos Journalisten.

VG har tidligere varslet at resultatet av granskningen skal legges fram i løpet av uka.

Powered by Labrador CMS