Advokat Knut Skaslien og hans klient vant mot NRK. Foto: Birgit Dannenberg

Journalist vant mot NRK

Full seier, sier advokat Knut Skaslien i Norsk Journalistlag. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var i begynnelsen av mars at den tidligere NRK-journalisten møtte sin gamle arbeidsgiver i Oslo tingrett. Der krevde 38-åringen fast ansettelse og erstatning for tapt arbeidsfortjeneste. 

Journalisten hadde jobbet i NRK Østlandssendingen i ulike vikariater siden oktober 2010, da han i fjor sommer fikk beskjed om at hans kontrakt var utløpt og ikke ble forlenget.

NRK begrunnet sin avgjørelse med at saksøker hadde fått tidsbegrensede tilkallingsvikar- og vikarkontrakter fordi det var midlertidige behov som måtte dekkes, og at behovet ikke lenger var der da en fast ansatt kom tilbake fra permisjon.

Les hele dommen her

– Full seier

Mandag kom dom i saken. Der slår Oslo tingrett fast at journalisten skal ha fast jobb i 76 prosents stilling, samt motta erstatning på i overkant av 80.000 kroner. NRK dømmes dessuten til å betale saksomkostningene.

– Dette er en full seier!

Det sier advokat Knut Skaslien i Norsk Journalistlag (NJ) som førte saken for journalisten. Han legger til at klienten er fornøyd med avgjørelsen.

Skaslien mener det er særlig viktig at domstolen mener de bevisene som ble lagt fram i rettssalen viser at «det i praksis foretas en utskiftning av vikarer etter at de har hatt midlertidige kontrakter i en viss periode, for å unngå at de får krav på fast ansettelse,» som det heter i dommen.

Advokaten sier også dommen konkluderer med at store bedrifter med betydelig fravær må holde seg med flere faste ansatte for å dekke det løpende behovet for arbeidskraft. 

– Må øke grunnbemanningen

 Skaslien mener dommen medfører at NRK nå må ansette flere.

– NRK bør lese dommen med største alvor, og legge om policyen overfor vikarer. 

 – Hva må de gjøre?

– Slutte med denne systematiske utskiftingen. Og de må øke grunnbemanningen.

Vil vurdere

Kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen sier til Journalisten at NRK nå vil bruke tid til å vurdere om de vil anke eller ei. NRK tar dommen til etterretning og er samtidig skuffet over at retten ikke gir NRK medhold i at Østlandssendingen ikke er et eget definert arbeidsområde.

– Vi er opptatt av å være en ansvarlig og seriøs arbeidsgiver. Vi vil nå gå gjennom dommen og se på tingene rettene kommenterer og lagt vekt på. Enten er den endelige vurderingen at dommen blir tatt til etterretning og derfor blir stående, eller så kommer vi til at ikke er i tråd med det vi står for og ønsker å anke dommen videre.

Ankefristen er én måned. Journalisten får ikke stå i stillingen i påvente av at dommen blir rettskraftig. 

Powered by Labrador CMS