Relatert innhold
150 år: Slik ser Fædrelandsvennen ut i dag
Faksimile 3. juli 2025 er det 150 år siden avisa Fædrelandsvennen først kom ut, i juli 1875.
Det bærer dagens papirutgave preg av, og avisa kommer også med et jubileumsbilag som tar for seg ulike øyeblikk fra avisas og Sørlandets historie.
De var de to trykkerne Petrus Emilius Johanssen (1838 - 1903) og Ole Christian Tangen (1834 - 1908), begge med bakgrunn fra trykkeriet hos Christianssand stiftsavis, som bestemte seg for å starte avisa «Fædrelandsvennen – et blad for Kristiansand og Opland».
Amedia inn i Slipper
Amedia kjøper seg inn i det norske teknologiselskapet Slipper, melder konsernet i en pressemelding.
Slipper står bak en app for automatisk sammenligning og bytte av strømavtaler.
Etter Slippers siste emisjon av aksjer eier Amedia nå 8,3 prosent av selskapet.
Uten å gå i detaljer på hvordan, snakker partene om en tro på at Amedias aviser kan hjelpe Slipper med å nå ut til strømkunder i hele landet:
– Slippers imponerende vekst på kort tid, kombinert med utviklingen i strømmarkedet og Amedias sterke rekkevidde, gir oss et godt utgangspunkt for å kunne oppnå gode resultater sammen, sier prosjektleder Maren Martinsen i Amedia i meldingen.
Opphever Samtidens pressestøtteavslag
Magne Lerø er eier og ansvarlig redaktør for Samtiden. Arkivfoto: Glenn Slydal Johansen Medieklagenemnda har opphevet Medietilsynets vedtak om å avslå pressestøttesøknaden til tidsskriftet Samtiden, viser oppføringen på nemndas nettsider.
Medietilsynet vurderte det opprinnelig til at kulturtidsskriftet Samtiden «dekker sin nisje for smalt», som nemnda oppsummerer det; at tidsskriftet ikke oppfyller breddekravet for nasjonale nisjemedier. Vurderingen baserte de på en innholdsanalyse utført av Høgskulen i Volda (HVO).
Men nemnda er ikke enig med tilsynet i at metoden for å kartlegge bredden i allmenne nyhets- og aktualitetsmedier kan brukes når det er snakk om nisjemedier:
«Slik HVO har beskrevet metoden for innholdsanalysen av nisjemedier, er det nemndas vurdering at nisjemedier som skriver om kunstuttrykk og hvordan disse belyser samfunnsrelevante tema, aldri vil kunne være støtteberettiget etter forskriften § 3 bokstav k. Medieklagenemnda mener at en slik vurdering av et nasjonalt nisjemedium taper av syne det overordnede spørsmålet, nemlig om innholdet er demokratisk relevant», uttaler nemnda i sin konklusjon.
Nå sendes avslaget i retur til Medietilsynet for ny behandling.
Eier og ansvarlig redaktør Magne Lerø har tidligere varslet at spørsmålet om pressetøtte er et være eller ikke være for tidsskriftet.
Klassekampen omtaler også saken i sin papirutgave torsdag. Der bekrefter avdelingsdirektør Hanne Sekkelsten i Medietilsynet at det nå skal gjøres ny behandling.
«Det er riktig at nemnda har opphevet tilsynets vedtak, men nemnda presiserer samtidig at de ikke har tatt stilling til om Samtiden oppfyller vilkårene for tilskudd», skriver Sekkelsten til avisa.
Hanne Marie Brevik blir ny redaksjonssjef i NRK Stor-Oslo
Foto: NRK Det melder NRK i en e-post til Journalisten.
Brevik har lang NRK-erfaring, først fra distriktskontoret i Sør-Trøndelag, så i Sporten på Marienlyst. Hun har vært programleder, reporter, vaktsjef og reportasjeleder.
– Vi får inn en faglig flink og stødig leder med brennende engasjement for oppdraget til NRK Stor-Oslo, sier distriktsredaktør Svein Ove Hansli i meldingen.
– Jeg søkte stillingen først og fremst fordi Stor-Oslo er et faglig svært interessant område å dekke. Her finnes mange historier å dykke ned i som handler om storbyens kontraster og mulighetene i mangfoldet. Oslo er en travel by og vi journalister må nok i større grad tilpasse oss pulsen. Det er en faglig utfordring å finne ut hvor og hvordan vi forteller historiene for å treffe folk i farta, uttaler Brevik selv i meldingen.
Hun tiltrer 11. august, i et NRK Stor-Oslo som nylig har flyttet fra kontorer på Torshov til NRK Marienlyst.
NRK Radio-comeback for «Howard»
Foto: NRK Håvard Sylte, kjent som «Howard» fra NRK Radio på 90-tallet, gjør comeback som NRK-programleder og skal være sommervikar i programmet P1-programmet Poprush fra 14. juli, melder NRK.
– Det blir gøy! Jeg elsker radio, og det blir garantert både spennende og morsomt på samme tid. Og så er det jo P1 da, og det passer jo bra for meg, for nå har skjegget blitt grått, beltespenna presser og håret på hodet vokser ikke like friskt som før. Og det gjelder nok mange av dem som hørte på de originale sendingene på 90-tallet også. Men på Poprush i sommer, da er vi 20 år i hodet hele gjengen, sier Sylte i meldingen.
Kanalsjef Bjørn Tore Grøtte i NRK tror på match mellom Howard og P1-lytterne i sommer, og innrømmer å ha vært fan siden Sylte ropte «balalaika!» på P3.
Betaler 16 millioner dollar etter 60 Minutes-intervju
CBS-eier Paramount går med på å betale 16 millioner dollar som del av forlik i et søksmål fra Donald Trump, melder LA Times.
Trump saksøkte CBS og krevde 10 milliarder dollar etter et 60 Minutes-intervju med hans motkandidat Kamala Harris, som han mente var klippet på en misvisende og fordelaktig måte for Harris.
CBS har uttalt at redigeringen var helt normal og sannferdig, og har til og med gått så langt som å offentliggjøre uredigert råmateriale fra intervjuet.
Men nå har altså Paramount, som er i ferd med å bli kjøpt opp av Skydance Media, bestemt seg for å inngå forlik. Pengene skal ifølge LA Times være øremerket Trumps presidentbibliotek.
Ole Berge Bekken er ny journalist og vaktsjef i ABC Nyheter
Foto: Amanda Pedersen Giske Ole Berge Bekken, som har vært vikar i ABC Nyheter siden høsten 2024, har takket ja til fast stilling som vaktsjef og journalist, melder nettavisa i en e-post.
Bekken har en bachelor i journalistikk fra Høyskolen Kristiania.
– Det er et år siden vi møtte Ole for første gang da han begynte som sommervikar hos oss. Han imponerte oss fra første stund, og vi er derfor veldig fornøyd med å nå få ham fast med på laget, sier ABC Nyheters redaksjonssjef Inga Vinje Engvik i meldingen.
Chul Christian Aamodt sier opp i Europower
Foto: Hilde Nymann / Europower – Jeg har bestemt meg for et taktskifte, der jeg tar tempoet litt ned. Jeg har sagt opp min stilling i Europower, skriver avisas analysesjef Chul Christian Aamodt på LinkedIn, som omtalt av Medier24.
Fra 1. august skal Aamodt prioritere arbeid med investeringer, styrerollen og konsulentrollen, samtidig som han skal være innleid til Europower for å følge initiativene innen analyse, skriver han.
Aamodt gründet avisa EnerWe, som fusjonerte med Europower i 2021. I vår ble DN Media Group eneste eier av Europower.
Linn Kathrine Yttervik (47) blir NRKs nyhetsredaktør i Trondheim
Linn Kathrine Yttervik og Nareas Sae-Khow Foto: Oliver Rønning / NRK Linn Kathrine Yttervik er ansatt som ny programredaktør for nyheter i NRK Region Midt, melder NRK i en pressemelding.
– Linn Kathrine Yttervik er en offensiv, uredd og engasjert redaktør som har solid erfaring med å lede gjennom kritiske endringer. Akkurat det NRK i Trondheim trenger nå, sier regionredaktør Nareas Sae-Khow i meldingen.
Yttervik kommer fra jobben som kommunikasjonssjef i Stjørdal kommune. Før dette var hun ansvarlig redaktør i Bladet og Steinkjer24. Hun også lang erfaring fra VG, blant annet som nyhetsleder i Oslo, korrespondent i Paris, og som lokalkontor-journalist i Stavanger og Trondheim. Hun har journalistutdanning fra Universitetet i Oslo.
– Dette er en utrolig kul jobb. Jeg ser frem til å bli kjent med et sterkt nyhetsmiljø i NRK Trøndelag, og er veldig ydmyk overfor muligheten til å jobbe med så mange dyktige nye kolleger. Jeg gleder meg til å bidra til å løfte fram de mange viktige og unike historiene fra Trøndelag. Det er ingen tvil om at journalistikkens rolle er viktigere enn noen gang, og jeg synes det er helt rått å få muligheten til å bidra i denne rollen nå, sier Yttervik selv i meldingen.
I stillingen får hun ansvar for distriktskontoret NRK Trøndelag, den regionale gravegruppen, NRK Nyheter på P3, mP3 og Instagram, podkasten «Kjapt oppdatert» og NRK P1-nyhetsprogrammene Dagens og Ukeslutt.
Steinar Schjetne forlater NTB – går til FriFagbevegelse
Foto: Privat – Jeg har jobbet i NTB i over 18 år, og det er ikke med jubel i brystet at jeg slutter, for å si det sånn, skriver Steinar Schjetne i en sms til Journalisten.
– Men når FriFagbevegelse skal satse bredere på økonomi- og samfunnsjournalistikken, så er det så spennende å være med på at det var ganske lett å takke ja da jeg fikk tilbudet, legger han til.
Schjetne ble ansatt i NTB i 2007, da med bakgrunn fra Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). I NTB har han jobbet mye med krim, samt felter som økonomi, politikk og arbeidsliv.
– Steinar Schjetne vil være et solid tilskudd for oss. Han er blant de aller beste journalistene på politikk, arbeidsliv og økonomi, skriver redaktør Frode Rønning i FriFagbevegelse.
Schibsted: Oppkjøpet av TV4 i Sverige og MTV i Finland er fullført
Schibsted kunngjør i dag at oppkjøpet av Telia Companys TV- og medievirksomhet er fullført.
Virksomheten omfatter det svenske mediehuset TV4 og finske MTV.
De forente styrkene til Schibsted, TV4 og MTV vil bety tilbud om en mer komplett medieopplevelse med nyheter, sport, drama og underholdning, via tekst, lyd og video, tegner Schibsted opp i en pressemelding.
– TV4 og MTV er anerkjente, uavhengige nyhetsformidlere og sentrale aktører i å fremme demokratiske verdier nasjonalt. De er også ledende innen underholdning, sport og drama av høy kvalitet. I denne sammenhengen er Schibsted en ideell, langsiktig eier. Med støtte fra Stiftelsen Tinius vil vi bevare og videreutvikle TV4 og MTV som pålitelige og uavhengige medieaktører, sier Siv Juvik Tveitnes, konsernsjef i Schibsted, i meldingen.
Alexandra Mei Lunstøeng er ny journalist i AdvokatWatch
Foto: Aylin Thorjussen Alexandra Mei Lunstøeng (24) er ansatt som ny journalist i AdvokatWatch, melder Watch Media.
Lunstøeng har studert Medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo og har en master i undersøkende journalistikk fra Universitetet i Bergen. Hun har hatt praksisplass i Forskning.no og har jobbet som sommervikar i både VG og Teknisk Ukeblad. For tiden er hun tilkallingsvikar i NRK Vestland i Bergen.
– Jeg gleder meg enormt til å bli en del av Watch Media og bidra til det viktige arbeidet AdvokatWatch allerede gjør. Dette er en unik mulighet til å bygge kompetanse innenfor en spennende og samfunnsrelevant bransje. Advokatbransjen favner bredt – fra politikk og næringsliv til rettssikkerhet og etiske spørsmål – og byr på mange interessante journalistiske innganger. Jeg ser frem til å lære av dyktige kolleger, utvikle meg videre som journalist og være med på å levere grundig og relevant journalistikk, sier Lunstøeng i meldingen.
Tore Nilssen blir leder for Aftenposten, BT og Aftenbladets avisdesker
Foto: Schibsted Tore Nilssen er ansatt som felles leder for avisdeskene i Schibsted-avisene Aftenposten, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad.
Tettere samarbeid om desk og sideproduksjon er ett av tiltakene for å sikre at papiravisen er bærekraftig også i årene fremover, melder Schibsted i en pressemelding.
Nilssen kommer fra stilling som desksjef i Aftenposten, og har lang fartstid fra Bergens Tidende som journalist og redaksjonell leder.
På sikt er ambisjonen også å jobbe tettere med VG, heter det i meldingen.
NRK P3 satser på nye stemmer i sommer
Foto: Tomine Walmsness / NRK P3 Fra 30. juni til 8. august, mellom kl 07 og 18, er det den nye generasjonen P3-stemmer som loser lytteren gjennom sommeren, beskriver prosjektleder Sigrid Slagstad i en e-post.
– P3sommer er en av landets beste og gøyeste talentflater, hvor vi kan høre ferske talenter, personligheter og stemmer på riksdekkende radio. P3sommer gir deg ekte sommerstemning nemlig: frihet, latter og lyse netter, skriver Slagstad.
Sommerflatene fylles av Elias Ogbai Arhe, Azora Reinholt, Mathias Morken, Agr Soni, Synne Skinlo, Tevje Espeland, Kaja Stoltenberg, Hedda Gundersen Gullikstad og Sigrid Slagstad selv.
Fevennen styrker UNG-teamet
Fvn UNG har ansatt to nye journalister, melder Fædrelandsvennen i en pressemelding.
Karoline Reme Mosland kommer fra jobb som journalist i Stavanger Aftenblad og Sebastian Nordli har bred erfaring fra ulike stillinger i NRK Østfold.
Leder for Fvn UNG, Siri Andresen, og Sebastian Nordli. Foto: Babak Siami / Fædrelandsvennen Siri Andresen, som er leder for Fvn UNG, sier i pressemeldingen at hun er strålende fornøyd med ansettelsene.
– Karoline kjenner vi fra før. Hun har hatt sommerjobb hos oss tidligere og vi har lagt merke til jobben hun har gjort i Stavanger. Sebastian vil forsterke teamet med en ny kompetanse. Han har jobbet mye med KI i NRK, og vi er sikre på at han kan bidra med å øke ambisjonene med vår UNG-satsing, sier Andresen.
Hun legger til:
Karoline Reme Mosland. Foto: Stavanger Aftenblad – På vei inn i vårt tredje år med UNG-satsingen sitter vi med mye kunnskap og erfaring på hvordan de unge leserne bruker fvn.no. Vi ønsker å bruke denne kunnskapen til å teste mer. For eksempel hvordan vi tar ut innholdet vårt, hvordan vi skaper engasjement hos de unge og ikke minst når det gjelder hvordan vi kan bruke KI til å nå ut til denne generasjonen, sier Andresen.
Fædrelandsvennen har fått mye oppmerksomhet for sitt UNG-prosjekt, og flere andre aviser vil teste lignende satsinger fra høsten.
– Vi er glade for at vi har inspirert andre redaksjoner til å satse mot det vi kaller TikTok-generasjonen. Ung-satsingen vår er noe av det mest lærerike vi har gjort de siste årene. Nå satser vi ytterligere for å få enda mer kunnskap om de unges mediebruk. Noe som er nyttig for hele redaksjonen, sier sjefredaktør Eivind Ljøstad.
Reme Mosland og Nordli er begge ansatt i prosjektstillinger, og de nye starter jobben i Fvn UNG i august.
Fra før jobber Erik Heimdal og Ada Bjøranger i Fvn UNG-redaksjonen. Joel Nziza skal studere og går ned i en redusert stilling.
Sara Funderud blir livsstiljournalist i ABC Nyheter
Sara Funderud (24) er ansatt i fast stilling som livsstiljournalist i ABC Nyheter, skriver mediehuset i en pressemelding.
– Sara er et stort talent som vil tilføre oss noe friskt og nytt, sier transition editor Svein-Erik Hole i pressemeldingen.
Sara er nå engasjert i et vikariat i VGs dokumentaravdeling. Hun har også erfaring fra Avisa Oslo.
Sara Funderud. Foto: Privat – Det er utrolig stas å skulle bli en del av ABC-gjengen. Jeg gleder meg veldig til å ta del i den spennende utviklingen nettavisen har startet, og ser frem til å ta fatt på nye utfordringer, sier Funderud.
Redaktør Hole beskriver Funderud som en viktig brikke i nye ABC Nyheter.
– Sara har gjennom tidligere arbeid vist at hun er god på metode og kildearbeid, samtidig som hun har en solid teft for hva som treffer målgruppa. Hun behersker også video og nye fortellerformater.
Funderud begynner i ABC Nyheter i august, etter at vikariatet i VG er avsluttet.
Se og Hør: Varslet om søksmål fra Martin Ødegaard
Fotballspiller Martin Ødegaards engelske advokat har sendt Se og Hør varsel om mulig søksmål, hvis de ikke tar ned en artikkel om landslagskapteinens bolig, melder ukebladet selv.
– Dette tar jeg med stoisk ro, kravet vil ikke bli etterkommet, da dette har stor offentlig interesse og vi ikke har identifisert hvor boligen er, sier Se og Hørs konstituerte sjefredaktør Niklas Kokkinn-Thoresen til eget ukeblad.
Les hele saken hos Se og Hør.
Dagbladet med kraftig resultatfall
Foto: Mats Greger Dagbladet AS gikk fra et driftsresultat på 45,2 millioner kroner til et driftsresultat på kun 1,1 millioner i regnskapsåret 2023/24. Det melder Medier24.
Regnskapsåret for Dagbladet går fra 1. oktober til 30. september
Omsetningen i perioden falt med 3,7 prosent til 620,6 millioner kroner, mens driftskostnadene økte til 619,5 millioner.
– Det var et krevende år for Dagbladet og bransjen generelt. Det viser også tallene for bransjen som kom i dag, der norske aviser samlet hadde en nedgang i annonseinntektene på over 330 millioner, sier ansvarlig redaktør Frode Hansen til Medier24.
Annonseinntektene falt med to prosent, tilsvarende 19 millioner kroner, og løssalget sank med 12,8 prosent. Abonnementsinntektene økte derimot med 4,7 prosent til 83,4 millioner kroner. Som for flere andre i bransjen har Dagbladet hatt utfordringer med både omsetning og lønnsomhet, sier Hansen.
– En av hovedårsakene er at de store tech-gigantene nå snart stikker av med halvparten inntektene i reklamemarkedet. Det bør i seg selv få en del alarmer til å gå, sier han til Medier24.
Årsresultatet endte til slutt på 2,5 millioner sammenlignet med 39 millioner i forrige periode.
Kristine Bentestuen Ludvigsen blir Hadeland-redaktør på fast basis
Foto: Håvard Krågsrud / Hadeland Kristine Bentestuen Ludvigsen (33) er ansatt som ansvarlig redaktør og daglig leder i avisa Hadeland på Gran, melder Amedia.
Bentestuen Ludvigsen har vært konstituert i stillingen siden februar, og tiltrer nå permanent.
Hun har elleve år bak seg i avisa, først som vikar og frilansjournalist. Hun ble fast ansatt i 2017, ble frontsjef to år seinere og har vært nyhetsleder siden 2021.
– Som hadelending og hadelandspatriot brenner jeg for at bygda vår skal ha den beste lokalavisa. Jeg heier på den gode, troverdige og aktuelle journalistikken, og tror det er viktig å møte folk der de faktisk er. Jeg er skikkelig motivert for å utvikle lokalavisa vår videre og gleder meg til fortsettelsen, sier hun i pressemeldingen.
Unio: Dypt bekymret etter annonsesvikt
Unio-leder Steffen Handal. Foto: Helene Moe Slinning / Unio – Fallet i annonseinntektene er en trussel mot norske redaktørstyrte aviser og dermed en trussel mot demokratiet og en opplyst offentlig samtale, sier Unio-leder Steffen Handal i en uttalelse sendt Journalisten.
Unio – hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede – sier seg nå dypt bekymret, etter at Medietilsynet fredag la en rapport på bordet som viser at annonseinntektene til norske aviser har dalt med 502 millioner, nær 12 prosent, de siste fire årene.
Nå tar Unio til orde for økt pressestøtte samt innføring av en digital omsetningsskatt, for å møte den store markedsandelen som tilfaller globale tek-aktører.
– Norge bør innføre en nasjonal skatt på digitale tjenester – som reklame og salg av brukerdata – i påvente av internasjonale avtaler. Frankrike har gjort det. Hvorfor ikke Norge, spør Handal, og legger til:
– Samtidig bør regjeringen øke pressestøtten for å styrke norske redaktørstyrte medier i konkurransen mot plattformer som Google og Meta. Inntektene fra en digital omsetningsskatt vil kunne bidra til å finansiere en økning av pressestøtten.