PFU 29.03.2023 Asle Toje. Stein Bjøntegård og Gunnar Kagge
Asle Toje Stein Bjøntegård og Gunnar Kagge på dagens møte i PFU.

Pressens Faglige Utvalg

NRK Brennpunkt felt i lukket PFU-behandling

Felt på to punkter i Vær varsom-plakaten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kirken Bymisjons klage mot NRK Brennpunkt-dokumentar «Massasjesalongene» ble i dag behandlet bak lukkede dører av Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Resultatet av behandlingen var at NRK ble felt på to punkter i Vær varsom-plakaten, punkt 4.1 om saklighet og omtanke, og 4.7 om identifisering.

Fellelsen ble først omtalt av Medier24.

Reagerte raskt

Kirkens Bymisjon reagerte umiddelbart da Brennpunkt i desember publiserte dokumentaren, der de setter søkelys på sexsalget som foregår ved flere norske thaimassasjesalonger.

Organisasjonen gikk ut med at de tett før publisering hadde bedt NRK stanse programmet. På nyåret klaget organisasjonen NRK til PFU.

PFUs uttalelse er så langt ikke publisert.

– Skaden er skjedd, og kan ikke rettes opp. Vi kan derfor ikke si at vi jubler, men punktene NRK er felt på gir et håp om at de i fremtiden vil gjøre bedre etiske vurderinger. At de vil bedrive samfunnskritikk istedenfor å henge ut sårbare mennesker på en spekulativ måte, sier avdelingsdirektør i Kirkenes Bymisjon, Kristine Moskvil Thorsen, i en pressemelding.

– Vi skal vurdere uttalelsen fra PFU grundig når den er klar, men foreløpig kan vi si at vi anerkjenner at utvalget vil felle NRK på Vær varsom-plakatens 4.1 og 4.7. Det vil si at utvalget mener de har gått for langt i å identifisere kvinnene, og ikke har lagt tilstrekkelig vekt på saklighet og omtanke.

En nettartikkel var også klaget inn, denne ble ikke felt av PFU, skriver Medier24.

Ikke avpublisert

NRK har ikke valgt å fjerne episoden fra sine nettsider ennå.

– Først må vi få hele uttalelsen, og så får vi sette oss ned og vurdere om det er endringer vi skal gjøre, sier redaktør for Dokumentar og samfunn i NRK, Egil Sundvor, til NTB.

Til Medier24 legger Sundvor til:

– Vi merker oss at PFU mener at det er et viktig journalistisk arbeid, og at det er greit å bruke skjult metode. Men de mener at vi ikke har anonymisert kvinnene godt nok og ikke vist tilstrekkelig omtanke, det må vi selvsagt ta lærdom av.

Powered by Labrador CMS