Foto: Youtube.com

NRK takket nei til golfhund

(LESERKOMMENTAR): Østlandssendingen var bekymret for tipserens rolle, skriver Finn H. Andreassen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dette er historien om hvordan NRKs integritet ble utfordret av meg og en spesiell irsk gjeterhund. Og bakgrunnen er følgende:

Ved hjelp av frilansfotograf Odd Ragnar Lund fikk vi laget en hyggelig liten video om en golfspiller på Losby som har ei bikkje som leter opp golfballene spillerne slår ut i terrenget. Reportasjen ble morsom og visuelt levende, og ligger nå på golfklubbens nettside.

Jeg syntes at saken var så bra at jeg bestemte meg for å tilby den til NRK Østlandssendingen. De ble tilbudt å se på den ferdigredigerte versjonen og vurdere om de ønsket å benytte den, eller deler av materialet.

Strengt svar

Det korte svaret jeg fikk fra nyhetsleder Bjørnar Brechan var at vi kjøper ikke ferdige saker. Vi kan godt kjøpe tjenester fra frilansere, men ikke egne saker.

Jeg stusset over svaret, for det var ingen forutsetning at de skulle kjøpe det ferdigredigerte innslaget. NRK sto selvfølgelig helt til fritt til å vurdere om de ville bruke materialet, hva de ville bruke, og om de ønsket å omarbeide det hele. Alt var opp til dem. Men de ville ikke engang se på videomaterialet.

Svaret samsvarte for øvrig dårlig med mine erfaringer som tidligere redaktør både i NRK og TV 2. NRK gjør som de fleste andre tv-stasjoner, kjøper både innslag, programmer og materiale for bruk til nyheter, dokumentarer og underholdningsprogrammer fra eksterne kilder. Jeg utfordret derfor distriktssjef Otto Haug ved å spørre om dette var en ny og strengere praksis, og ba om en avklaring. For hvis dette var et nytt prinsipp fra statsinstitusjonen, at stort sett all virkelighet rundt om i landet bare skal filmes og presenteres gjennom NRK-kameraer, så vil det innebære at NRK avskjærer seg muligheten av å utføre sitt samfunnsoppdrag. Ny mail til NRK/Østlandssendingen ble sendt.

Ny grunn

Svaret jeg fikk fra DK-sjef Otto Haug fastslår at nei, NRK vil fortsatt kjøpe materiale fra eksterne kilder og er visstnok veldig åpne for tips og henvendelser. Men årsaken til at de ikke ville vurdere innslaget om den spesielle bikkja som snuser opp baller på Losby, var noe ganske annet: Det skyldtes at jeg som hadde tipset NRK/Østlandssendingen og tilbudt dem materialet, viste seg å være styreleder i Losby Golfpark. Dermed utfordret jeg NRKs integritet.

Da er det jeg klør meg i hodet. Rett nok er jeg styreleder i Losby Golfpark, men denne videoen handlet om ei bikkje som snuser opp baller og fungerer som en firbeint caddy. Rett nok var scenene skutt på Losby, men ingen steder i materialet var Losby fremhevet spesielt, verken verbalt eller visuelt. Og hvis det var et problem, kunne de jo bare klippe det bort.

Så slik ble historien om den spesielle bikkja og dens egenskaper ofret på integritetens alter. Og årsaken var altså at tipseren var styreleder i den parken der bikkja løper rundt i terrenget!

Godt at vi har prinsippfaste NRK-folk som virkelig verner det norske folk fra uønsket påvirkning.

PS: Etter at NRK Østlandssendingen avslo saken, valgte jeg å sende den til Norge Rundt, og de omfavnet den med stor interesse, og viste den i sin sending sist fredag.

Powered by Labrador CMS