Journalistene intervjuer en stakkar som har luftet sin frustrasjon mens de venter på at Anders Bering Breivik skal ankomme det første fengslingsmøtet. Foto: Jo Christian Oterhals

Alle vil intervjue Behring Breivik

Men får neppe muligheten før over jul.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er gått to uker siden tingrettsdommer Torkjel Nesheim opphevet besøksforbudet til Anders Behring Breivik og erstattet det med besøkskontroll. Det innebærer at mediene nå har mulighet til å kunne møte og intervjue den terrorsiktede 32-åringen.

– Ja, det stemmer. Han kan nå motta besøk, og det er mange som har spurt om å få intervju med ham, sier Breiviks forsvarer Geir Lippestad.

Her finner du kjennelsen fra Oslo tingrett.

Flere vurderinger

Selv om det ikke er besøksforbud lenger, betyr ikke det at det er fritt fram. I første omgang skal Breivik selv si om han er interessert i å møte mediene. Ifølge Lippestad er klienten ikke der hvor dette er noe han ønsker. Breivik har formidlet at han heller ikke har noe ønske om å møte tidligere venner.

– At han ikke ønsker å møte mediene er etter mitt råd. Avhørene er ennå ikke ferdige, og derfor er det for tidlig å stille til intervju. Det er viktig at han sier det han skal i formelle avhør og at disse avsluttes før han stiller til intervjuer med mediene.

Lippestad understreker at det uansett ikke vil være snakk om noe intervju med hans klient før jul.

Uansett er det jo ikke sikkert om journalistene slipper til heller, da. For selv om klienten skulle finne det for godt å si ja til intervjuer, er det ikke sikkert at fengselsledelsen vil slippe journalistene inn.

Journalistens vandelsattest

Fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel forteller at deres anliggende er sikkerheten i fengselet. De skal sikre at den som skal intervjue Behring Breivik er sikkerhetsklarert.

– Det skjer i hovedsak ved at personen kommer fra et ansvarlig organ, og at det ikke er noe knyttet til vedkommende journalist. Blant annet gjennom å sjekke vandelsattest, sier Bjarkeid til Journalisten.

Han forteller at for journalister som skal ha med seg teknisk utstyr inn i fengselet, vil dette utstyret bli grundig sjekket for å sørge for at det er nettopp det det hevdes å være.

Kan begrense intervjuer

Bjarkeid forklarer videre at det ikke er sikkert at alle som vil intervjue den siktede slipper til. Dette på grunn av en slik situasjon er krevende av sikkerhetsmessige årsaker.

– Det kan være at vi må begrense antall besøk på grunn av sikkerheten. Derfor vil vi ha en dialog med Lippestad om hvilke medier som skal prioriteres. Vi vil ikke ha noe mening om slikt.

NRK vil ha samtale

Forsvarsadvokaten forteller at henvendelsene nå er så mange fra mediene at han for lengst har sluttet å operere med lister over dem som vil intervjue han klient.

– Samtlige medier har sagt de ønsker å prate med ham. Alle seriøse medier, både nasjonale og internasjonale – som BBC, ønsker å intervjue ham. NRK er de eneste som har sagt at de ikke ønsker et intervju, men en bakgrunnssamtale.

Nyhetsredaktør Stein Bjøntegård sier at de i NRK er bekymret for å gi Behring Breivik mulighet for en talerstol. Derfor ønsker ikke NRK å intervjue ham nå. En bakgrunnssamtale rundt den siktedes tankegang mener han de derimot har kontroll over, og at det er derfor en bedre løsning.

– Men hvorfor ikke intervjue ham først som sist? Dere trenger ikke sende det.

– Jo, vi kan gjennomføre intervjuet og ikke sende det, men la oss heller snu det på hodet. Hvis vi intervjuer ham og har bestemt oss for ikke å sende det, da er det heller inne noe poeng i å sende intervjuet.

Mange henvendelser

Selv om det kanskje ikke er daglige henvendelser som direkte omhandler intervju med klienten, har Lippestad daglig kontakt med journalister og de fleste avslutter intervjuet eller samtalen med å spørre om muligheten for intervju med den terrorsiktede.

Advokaten forteller at mediekjøret han har opplevd siden han tok på seg jobben som Anders Behring Breiviks forsvarer har vært enormt og er umulig å sammenligne med noe annet.

– Det er utrolig hva man venner seg til, men tingene finner sin egen form. Man er ikke vant til å være i en situasjon.

Selv om det har vært tilfeller hvor journalister, særlig fra utenlandske medier, har vært for pågående, så opplever han at både norske og internasjonale medier for det meste her oppført seg bra.

Lippestad har satt opp regler og disse opplever han at journalistene følger.

Powered by Labrador CMS