Tidligere NRK- og Rana Blad-journalist Tor Jacobsen er død

Døde i sitt hjem, 90 år gammel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En av Nord-Norges markante journalistlegender, Tor Jacobsen, døde i sitt hjem i Mo i Rana i går søndag, 90 år gammel, opplyser hans sønn Bjørn B. Jacobsen i en e-post til Journalisten.

Det var Rana Blad som først omtalte dødsfallet.

Jacobsen beskrives som en av grunnpilarene i oppbyggingen av Rana Blad i etterkrigsårene, avisen hvor Jacobsen startet som læring, før han fikk fast jobb som journalist og etter hvert ble redaksjonssjef.

Halve sitt yrkesaktive liv viet han lokalavisen, den andre halvparten viet han til NRK, som journalist og leder av NRKs kontor i Mo i Rana. Der realiserte han sin kardinaldrøm, etableringen av Helgelandsradioen, som NRKs første lokalradioprosjekt.

Han var var tidlig ute i NRK-systemet med å snakke dialekt i sendingene, og Jacobsen laget en rekke TV-programmer for rikskringkasteren.

Jacobsen hadde også et omfattende forfatterskap, først på Gyldendal, deretter på sitt eget forlag Artic Books. I tillegg hadde han flere styreverv, blant annet i Norsk Presseforbund og i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

I 1993 fikk Jacobsen både Nordland fylkeskulturpris og Rana kommunes kulturpris, og han ble tildelt Kongens fortjenestemedalje i 2017.

Powered by Labrador CMS