Knut Eirik Olsen og Steve Hernes ble intervjuet av Journalisten i 1997.

NRK-profil og Intrafish-grunnlegger Knut Eirik Olsen er død

Publisert Sist oppdatert

Knut Eirik Olsen døde natt til onsdag, melder Intrafish.

Olsen, blant venner kjent som «Eika», grunnla på 90-tallet forløperen til Intrafish, faksavisen Havbruksrevyen, sammen med Steve Hernes.

Ideen hadde de to journalistene pønsket ut i kaffepausene på NRK Nordland i Bodø. Pilotutgaven kom i oktober 1995, mens den første ordinære utgaven ble fakset ut 16. februar 1996.

Slik fortsatte det i mange år, først med to utgaver i uka, etter hvert fire.

Teknologisk vidunder

– Telefaks var det nye teknologiske vidunderet. Det begynte å bli slutt på å sende brev i posten. Nesten alle bedrifter skaffet seg en slik nymotens greie. Det ga muligheter, fortalte de to gründerne da Intrafish i 2021 laget en artikkel om oppstarten.

I artikkelen kommer det fram at duoen også vurderte å starte faksavis for bensinstasjoner, frisører eller oljebransjen.

– Så tenkte vi på lakseoppdrett og det sa pang. Den gang var det ei ukjent næring for folk flest. Og det var i begynnelsen nesten heller ingen som trudde på oss. Ingen hadde hørt om noe slikt. Mange mente vi var sprø. Faksaviser fantes jo nesten heller ikke, sa Hernes.

Internett kommer

I 1997 ble gründerduoen intervjuet av Journalisten.

– Vi skal fortsatt gi ut faksutgaven av Havbruksrevyen. I hvert fall fem år til. Internett kan ikke erstatte det å holde papiret fysisk i hånda og lese, fortalte de to.

Nettutgaven til Havbruksrevyen fikk navnet intrafish.no, og ble lansert i 1998. Det fantes også en engelsk utgave, intrafish.com.

Tilbake til NRK

Mest kjent er Olsen for sin lange karriere i NRK, hvor han blant annet var programleder for Norge Rundt i to perioder. Det var også NRK han vendte tilbake til i 2008, og hvor han ble værende fram til han pensjonerte seg i 2015.

I 2017 sto Olsen fram i VG og fortalte at han hadde fått diagnosen Alzheimers sykdom.

Olsen har også vært redaktør i Finnmark Dagblad.

Neste måned, 8. august, ville Olsen fylt 71 år.

Intrafish er i dag en del av DN Media Group.

Powered by Labrador CMS