Redaktør i Dokumentar- og samfunnsavdelingen, Egil Sundvor, forteller om det omfattende nordiske samarbeidsprosjektet som blir Brennpunkt-dokumentar.

NRK-prosjektet ble brått ekstra aktuelt etter russer-utvisningene

Publiserte deler av omfattende nordisk samarbeidsprosjekt etter utvisningen av 15 russiske diplomater.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Rett etter at Russland startet sin angrepskrig mot Ukraina inngikk graveredaksjonene i NRK, DR, SVT og Yle et samarbeid om å undersøke russisk etterretningsvirksomhet i de nordiske landene.

Redaksjonene har sett på hvordan fartøy opererer og kartlagt ulikt etterretningsarbeid, sett på hvordan kilder rekrutteres og gjort intervjuer med et hundretalls personer, skriver NRK i en pressemelding fredag.

Det hele har blitt til den tre timer lange dokumentarserien «Skyggekrigen» som har premiere samtidig i Norge, Sverige, Danmark og Finland førstkommende uke.

I løpet av våren skal serien også utgis som podkast.

Redaktør Egil Sundvor i Dokumentar- og samfunnsavdelingen har ledet arbeidet i NRK, som brått ble ekstra aktuelt torsdag denne uka. Utvisningen av 15 russiske diplomater, som Norge mener har drevet med etterretning, var ikke NRK kjent med på forhånd, forteller han.

– Men det er ikke overraskende at det ville komme utvisninger på et tidspunkt, sier redaktøren.

Nyheten om utvisningene førte til at NRK i løpet av samme kveld publiserte en del av prosjektet hvor de identifiserer fire personer som skal være russiske agenter i Norge. Identiteten til de fire etterretningsoffiserene skal NRK ha fått bekreftet av flere uavhengige kilder.

– De fire offiserene vi identifiserte i går, er verifisert gjennom arbeidet med dokumentaren. Det var naturlig å bruke dette i nyhetsdekningen vår, sier Sundvor.

Personene NRK identifiserte er ansatt ved den russiske ambassaden, og har ifølge NRKs kilder tilknytning til den russiske militære etterretningstjenesten GRU. Ambassaden avviser imidlertid at de har gjort noe galt, og viser til at de har utført vanlig diplomatisk arbeid.

Som begrunnelse for bruk av både navn og bilde på de fire offiserene skriver NRK:

«Etterretningsagenter under diplomatiets beskyttelse er en sak av stor samfunnsmessig betydning. Det bidrar til å uthule diplomatiets rolle i en verdenssituasjon som blir stadig mer spent, og det gjør Norge mer sårbar.»

Powered by Labrador CMS