MS Nordnorge i midnattsol. Foto: NRKbeta (CC: BY-SA)
MS Nordnorge i midnattsol. Foto: NRKbeta (CC: BY-SA)

– Noen steder har vi en fyr som står på et fjell med en link

Prosjektlederen kaller sendingen et eventyr.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

TV-tallene viser at 2,6 millioner nordmenn sjekket inn på MS Nordnorge i løpet av helgen. Forrige uke sett under ett var NRK2 den nest største tv-kanalen i landet med en markedsandel på 21,5 prosent. Det er bare 0,1 prosent bak moderkanalen NRK1.

På det meste fulgte 692.000 TV-seere turen inn Trollfjorden like før midnatt søndag kveld. I snitt ser TV-seerne som er innom sendingen 145 minutter hver.

– Et eventyr

– Dette er et eventyr, sier prosjektleder Thomas Hellum.

22 medarbeidere er med på å produsere sendingene på skift i god gammel dugnadsånd, ifølge Hellum.

– I tillegg til teamet om bord på båten har vi fått mye hjelp fra hele NRK, som fra arkivet og nettfolk. Vi som jobber om bord har fått rytme og flyt i arbeidet, sier Hellum.

OB-buss

Selve hjertet i prosjektet er et kontrollrom som befinner seg på dekk fire om bord i skipet. Utstyret har tidligere vært brukt av NRK under OL i Vancouver og under vinterens skiskytings-VM i Russland.

– Det er en mastodont av et kontrollrom som består av en OB-buss pakket i kasser. Vi sender signaler i SD (standard definition, red.anm.), men gjør opptak i HD.

Sitter på backup

Hovedutfordringen med å stable Hurtigruten-sendingen på beina har vært at NRK ønsket å sende direkte. De såkalte satellittskyggene er den største utfordringen. I slike skygger mister skipet forbindelsen med satellitten som sender signalene videre til Marienlyst.

Da MS Nordnorge gjestet Trollfjorden søndag kveld stilte NRKs distriktskontor i Norland opp med en satellittlink.

– Noen steder har vi en fyr som står på et fjell med en link.

I tillegg sitter NRK på backupopptak av hovedkameraet på brua fra skipets forrige tur nordover. Dersom signaler faller ut kan hovedkontrollen på Marienlyst derfor sende bilder i opptak.

Fire dokumentarer

Hellum avviser at det er knyttet store kostnadene til å sende direkte fra MS Nordnorge. Han sier kostnaden med å leie en satellittlink ikke lenger er så store som mange kanskje tror.

– Hadde dette vært for ti år siden hadde vi blakket NRK med prosjektet. Men budsjettet nå er ikke mer enn fire halvtimes dokumentarer, sier Hellum uten å ville kommentere ytterligere.

– I NRK oppgir vi ikke budsjetter utad, sier han.

Planlagt siden 2009

Hurtigruten-prosjektet har vært planlagt siden Bergensbanen – minutt for minutt ble sendt i november 2009.

– Ideen oppsto som en blanding av spøk og snakkis mens Bergensbanen ble sendt. Uka etter ringte jeg til Hurtigruten.

Trives med følge

På sin vei nordover gikk det ikke lang tid før småbåter begynte å følge Hurtigrute-skipet. På land samler det seg også mange mennesker som vinker med flagg eller plakater. I havnene varierer oppmøte fra noen få personer, som i Trondheim, til mange hundre, som i Stokmarknes og Tromsø.

– Vi bare flirer av folkeoppmøtet. Det er langt over all forventning og vi bare koser oss med det.

Båtis

Når MS Nordnorge ankommer Kirkenes like før klokka 10 onsdag formiddag skal fire i NRK-teamet følge med båten tilbake til Tromsø for å rigge ned utstyret. Resten av teamet flyr sørover.

– Men først skal vi feire med båtis, sier Hellum.

Powered by Labrador CMS