Anmeldelser, i alle sjangerområdene NRK dekker, har betydelig vekst i publikumsbruk de siste årene, forteller prosjektleder Rune Håkonsen.

Anmeldelser

NRKs anmeldelser har flere lesere enn noen gang

Tre års systematisk arbeid har ført til en nær dobling av antall lesere av anmeldelser hos rikskringkasteren.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fram til 2020 var arbeidet med anmeldelser og kulturkritikk spredt rundt i NRK. Også ansvaret var fordelt på de forskjellige redaksjonene.

I januar 2020 omorganiserte NRK arbeidet, og samlet ansvaret for feltet. Samtidig økte de, etter fem års tørke, satsingen på spillanmeldelser.

Effekten lot ikke vente på seg:

Flere leser anmeldelser på NRK.no enn noen gang tidligere, og for alle sjangerområder de dekker har veksten i publikumsbruk vært betydelig de siste årene.

Systematisk bearbeiding

Nå, tre år inn i prosjektperioden, er prosjektleder Rune Håkonsen ikke i tvil om at systematisk bearbeiding av tekst og manus, og ikke minst gjennomført presentasjon av anmeldelsene på både radio og nett, har ført til en nær dobling av antall lesere av anmeldelser hos statskanalen.

– Vi har hatt en utvikling som går i mot oppfatningen om at anmeldelser på nett ikke blir lest, sier Håkonsen til Journalisten.

Han har brukt tre år på å motbevise tanken om at anmeldelser ikke har livets rett.

Da han selv sluttet som spillanmelder for Filmpolitiet i 2015, var det ingen som tok over stafettpinnen etter ham. Det har irritert ham siden.

En av de første tingene han gjorde som prosjektleder var å lyse ut en frilansavtale som spillanmelder.

Da spillanmelderveteran Rune Fjeld Olsen søkte og fikk tilslag, var det starten på en ny æra for spillanmeldelser i NRK.

– Effekten så vi umiddelbart. Dette er noe publikum ønsker seg, det blir godt lest, og det blir mye diskusjon. Vi så raskt at dette er noe publikum responderer på. Vi i NRK har et mål om å nå yngre og bredere, og da er selvfølgelig spill et område som har en yngre demografi enn andre kulturuttrykk, forteller Håkonsen.

Rune Håkonsen og NRK har brukt tre år på å motbevise tanken om at anmeldelser ikke har livets rett. Her fotografert i biblioteket til bokanmelderne på Marienlyst.

Utvider satsingen

NRK har både fast ansatte kritikere og en stab med frilansere som anmelder for dem. Spillanmelder Fjeld Olsen leverer i snitt to anmeldelser i måneden. Neste steg for Håkonsen var å utvide satsingen.

– Vi ønsker å anmelde flere spill, men det er veldig tidkrevende, skal vi satse må vi ha flere profiler og kritikere som jobber med det, forteller han:

De begynte å lete etter en motsats til Fjeld Olsen, og Håkonsen presiserer at kjønnsbalanse og mangfold blant anmelderne er en prioritet for NRK. Til slutt fant de en ny samarbeidspartner internt i FlippKlipp-programleder Tonje Gundersen Gilje.

– Hun kommer fra en Youtube-virkelighet og har en veldig naturlig forståelse for både språk og henvendelse til unge. Det å få fram stemmen og perspektivet til Tonje er noe vi ser er gull verdt, sier Håkonsen.

– Satsingen videre handler om å finne de riktige samarbeidspartnerne i NRK slik at vi kan løfte spill sammen på tvers, sier prosjektleder for anmeldelser i NRK, Rune Håkonsen.

Han fortsetter:

– Generasjonsskiftet er godt i gang. Da jeg vokste opp med gaming og data på 90-tallet var det stort sett bare gutter som holdt på med det. Det var et stort kjønnsskille, det skillet tror jeg ikke finnes lenger. Hvis ikke vi tar høyde for at publikum, og de som spiller spill, har endret seg, ville vi ha gjort oss ganske irrelevante.

– Spill er kultur

Nå jobber NRK med å starte anmeldelser av folkemusikk, de styrker opp den samiske kulturkompetansen, og de ønsker å skape flere arenaer hvor kritikk og kritikere møter publikum. Planen er også å satse videre på spillanmeldelser.

Samarbeidet med Gilje og FlippKlipp har gitt mersmak. Håkonsen forteller at de allerede er i gang med et samarbeidsprosjekt med gaminghuset LL35.

– Satsingen videre handler om å finne de riktige samarbeidspartnerne i NRK slik at vi kan løfte spill sammen på tvers. På vegne av anmeldelser som helhet har vi fått motbevist den rådende tanken om at anmeldelser ikke har en plass digitalt.

– NRKs kritikere er Norges mest leste, mest sette og mest hørte, sier han, før han presiserer:

– Men det er viktig å si at det er min påstand.

Den videre satsingen på spillanmeldelser er et direkte resultat av at de leses godt.

– Det treffer et publikum som er yngre enn de som kanskje vanligvis bruker NRK, spill er en viktig del av kulturen, avslutter Håkonsen.

Powered by Labrador CMS