Glade prisvinnere: Fra venstre Anne Vinding, Christian Nicolai Bjørke, Henrik Bøe og Hilde Martine Lindgren.

Sigma Awards

NRKs gravegruppe hedret for Tiktok-avsløring

Journalistene på distriktskontoret fikk internasjonal pris.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Undersøkende gruppe i NRK Sør-Øst har vunnet den internasjonale datajournalistikkprisen fra Sigma Awards for «En app – to verdener».

Journalister bak saken er Christian Nicolai Bjørke og Henrik Bøe, og den er reportasjeledet av Hilde Martine Lindgren.

– Jeg er veldig stolt og glad over at vår journalistikk blir anerkjent også internasjonalt. Denne prisen er også med på å vise hva vi som region får til når vi samler krefter på tvers, forteller redaktør Anne Vinding.

– Region Sør-Øst etablerte en undersøkende redaksjon med journalister fra hele regionen for bare litt over et år siden. I løpet av den tiden har vi laget flere større undersøkende prosjekter som har satt dagsorden, endret samfunnet og som mottar utmerkelser både nasjonalt og internasjonalt.

Hun legger til at hun er skikkelig imponert over hva gjengen får til.

– Og er kanskje mest glad for at vi jobber så godt sammen selv om vi til daglig sitter på forskjellige kontorer. Jeg er også veldig glad for at regionen virkelig satser på undersøkende journalistikk samtidig som vi skal løse alle de daglige oppgavene ved de ulike distriktskontorene.

638 saker fra 80 land hadde sendt inn bidrag til årets pris. Blant de andre innsenderne finner vi mediehus som New York Times, Washington Post, Bloomberg, Financial Times og BBC.

Av disse er det kåret 11 vinnere. Det er ingen kategorier.

Dette sier juryen:

Dette bidraget er en dyptpløyende og teknisk undersøkelse om hvordan Tiktoks algoritmer viser eller skjuler videoer om Ukraina-krigen, basert på hvor folk bor. Resultatet er blitt en visuelt fremragende, tiltalende og fengslende presentasjon. Til tross for det forventede resultatet om at unge menn i Russland ikke får se Tiktok-videoer om krigen i Ukraina, er den digitale side-ved-side-fremstillingen over hva Tiktok viser ulike brukere basert på hvor de er bosatt både slående og hjerteskjærende.

«En app – to verdener» har vunnet tre priser tidligere:

  • NONA-pris i kategorien «Årets digitaljournalistikk»
  • NRKs innovasjonspris
  • Lovie Awards i kategorien «News & Politics»
Powered by Labrador CMS