Hilde Haugsgjerd Foto: Birgit Dannenberg

Haugsgjerd vitner i midten av juni

Terrortiltalte Anders Behring Breivik vil ha redaktøren til å snakke om redaksjonelle valg.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I midten av april ble vitnelisten i rettssaken mot massedrapsmannen klar. Den viste at sjefredaktør Hilde Haugsgjerd i Aftenposten er blant vitnene den tiltalte har kalt inn.

Ifølge Breiviks advokatfullmektig Odd Ivar Aursnes Grøn må Haugsgjerd antakelig møte i tingretten den 12. juni. Hun skal da møte som sjefredaktør i Aftenposten og ikke som tidligere politisk aktiv, slik det tidligere er blitt indikert i enkelte medier.

- Vi ønsker blant annet å snakke med henne om anledningen folk med politisk ukorrekt syn har til å få ytret seg ved å få innlegg publisert, forteller Grøn.

Naturlig valg

At valget falt på Aftenposten, selv om tiltalte har utpekt avisen som et av sine terrormål, er mer tilfeldig mener Grøn. Han forteller at Breivik og hans advokatteam hadde en diskusjon om at de ønsket at noen fra pressen kunne forklare seg om redaksjonelle valg. Hva slippes til, og hva velges bort.

- Og da er det naturlig at en representant fra de største avisene kommer, og så falt valget på Aftenposten.

Ikke hørt noe

Sjefredaktøren sier til Journalisten at hun gjennom mediene har sett at hun er ønsket som vitne, men har ikke sett noen stevning selv.

Jeg hører jeg er kalt inn, men har ikke fått noen innkalling, sier hun.

Tidligere denne uken sa den britiske journalisten Nick Cohen til Journalisten at det ikke nødvendigvis er sensur å la være å publisere alle røster, men at det er et redaksjonelt valg.

Powered by Labrador CMS