Aftenposten 14.12.10

Samarbeider om WikiLeaks

Aftenposten har fått tilgang til nye dokumenter gjennom Svenska Dagbladet, og lover flere avsløringer i tiden fremover.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I dag kan Aftenposten formidle nye lekkasjer fra amerikanske diplomatskriv om Norge. Informasjonen har de fått tilgang til gjennom et samarbeid med Svenska Dagbladet (SvD). Redaksjonssjef Martin Jönsson i SvD sier de ikke har inngått noen avtale med WikiLeaks.

– Vi har hatt kontakt med dem hele høsten og vært på hogget for å få tilgang til kildemateriale for forhåndsgransking ved kommende store publiseringer. Dette ledet til at vi var et av de svenske mediene som fikk tilgang til filer som berører Sverige.

Avgjør relevans

SvD har også fått tilgang til filer som omhandler Norge, og har altså delt disse med sin norske søsteravis. De to samarbeider ellers tett om utenriksstoff, og det var derfor naturlig for SvD å gi filene nettopp til Aftenposten.

– De kan granske materialet bedre enn vi kan – og siden publiserer vi det som vi synes er relevant for svenske lesere.

WikiLeaks har i dette tilfellet valgt å ikke publisere filene på sin side, men latt andre medier avgjøre hva som er relevant. Ifølge Jönsson er det sagt at organisasjonen i etterkant skal publisere dokumentene som mediene har behandlet redaksjonelt og referert fra.

Vurderer publisering

Nyhetsredaktør Ole Erik Almlid i Aftenposten sier de kommer til å skrive mye om WikiLeaks i tiden fremover. Han vil ikke oppgi antallet filer de har fått tilgang til, men røper at det er mye materiale. De har foreløpig ingen planer om å publisere filene i sin helhet, men vil vurdere det fortløpende.

– Vi vurderer det ut fra vanlige nyhetskriterier, og det kan bli aktuelt å publisere materiale som ligger til grunn for vår nyhetsdekning.

Jönsson har svart på spørsmål om WikiLeaks på SvDs nettside. Han svarer slik på spørsmålet om hvorfor de ikke gjør alt materialet offentlig nå: «Vi behandler WikiLeaks som en kilde og sprer ikke kildemateriale på hvilken som helst måte. Det finnes også personsensitiv informasjon i materialet, for eksempel om asylsøkere eller personer som USA har vist interesse for. (…)»

Journalistens redaktør Helge Øgrim deltar i nettprat på Aftenposten om WikiLeaks klokka 11 idag.

Powered by Labrador CMS