Anne Marte Vestbakke har vært på flyttefot i Brussel denne uka, etter at hun fikk ny jobb i overvåkingsbyrået ESA. Foto: Privat

Anne Marte Vestbakke fikk sjefsjobb i ESA etter fire år i Brussel for NTB

Korrespondenten skulle tilbake til hjemmeredaksjonen i Oslo, men avbestilte flyttebyrået og fant seg ny leilighet i EU-hovedstaden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Anne Marte Vestbakke (36) skulle opprinnelig bli oversetter, men ble fanget av journalistikken. Etter 12 år i NTB, de siste fire som Brussel-korrespondent, bærer det nå over i kommunikasjonsbransjen. Og ikke i en hvilken som helst jobb.

Vestbakke fikk den attraktive stillingen som kommunikasjonssjef hos ESA, som er EFTAS overvåkingsorgan. Hun starter i sin nye jobb i Brussel 15. september og etterfølger en annen nordmann, Andreas Kjeldsberg Pihl.

Glad i Brussel

Hun har jobbet med utenriksjournalistikk alle sine 12 år i NTB. Etter korrespondentjobben har Vestbakke solid kunnskap og erfaring med EU, forholdet mellom Norge og EU og temaer knyttet til ESA. 1. august overtok Johan Falnes som NTBs korrespondent i Brussel.

ESA

• The EFTA Surveillance Authority (ESA) er EFTAs overvåkingsorgan.
• Overvåker overholdelsen av EØS-avtalen i Norge, Island og Lichtenstein, slik at landene kan delta i det indre marked i EU.
• ESA er uavhengig av nasjonalstatene og ivaretar rettighetene til enkeltpersoner og foretak i henhold til EØS-avtalen. Dette skal bidra til å sikre fri bevegelighet, rettferdig konkurranse og kontroll av statsstøtte.
 

– Brussel er en by jeg er blitt glad i. Samtidig er byen kjempeviktig for Norge. Også gjennom ESA, som har stor påvirkning og innflytelse på norsk politikk, samfunnet og nordmenns dagligliv. Alt fra de store sakene om statsstøtte og konkurranseforhold til parkeringshus i Kristiansand og luftkvaliteten i Bergen. Jeg vil gjerne være med på å formidle mer av den innflytelsen og øke bevisstheten om den i Norge.

Var på vei hjem

– Vi er lei oss for å miste henne, men samtidig litt stolte over at fremtredende europeiske institusjoner velger å ansette folk som vi har hatt i vår stab. Anne Marte har gjort en glimrende jobb for oss. Hun skulle ha startet i jobb som utenriksvaktsjef på nyhetsdesken vår, etter hjemkomsten fra Brussel. Men nå ønsker vi henne lykke til videre der nede, sier nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes til Journalisten.no.

Vestbakke var altså på vei hjem til Norge etter avsluttet korrespondentperiode i sommer. Men den nye jobben sendte henne på boligjakt i Brussel.

– Flyttebyrået var booket og alt var klart for returen til Oslo. Men dette var en litt for spennende mulighet til å takke nei til, sier hun.

Denne uka har hun vært travelt opptatt med innflytting i ny leilighet.

Interesse for språk

Den nye kommunikasjonssjefen i ESA vokste opp i Kristiansand. Den opprinnelige planen var å bli oversetter, noe hun utdannet seg til ved daværende Høgskolen i Agder. Men hun endte raskt over i journalistikken. Vestbakke forteller at det var skrivelysten og interessen for språk som brakte henne inn i journalistikken. NTB sikret seg henne som praksisstudent i 2004, da hun gikk på journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo.

Jeg har jobbet med utenriks
fra første dag i NTB

– Siden har jeg vært i NTB og jobbet med utenriks fra første dag. Jeg har hele fartstiden min der, først som praksisstudent, deretter som tilkallingsvikar, deltidsansatt, vaktsjef og Brussel-korrespondent. Jeg ble ansatt fast i 2007.

Vestbakke har dekket mange ESA-saker i årene som korrespondent. Nå er hun spent på å se dette arbeidet fra innsiden.

Drømmearbeidsgiver

 Hva tar du med deg fra NTB-tiden og inn i den nye jobben?

– Etter 12 veldig fine år er det både vemodig og spennende å gå i gang med den nye jobben. NTB har gitt meg utfordringer og muligheter jeg bare kunne drømme om som journaliststudent. For meg vil NTB alltid være arbeidsgiveren som torde å satse på meg og fikk meg til tro på meg selv. Spesielt de siste fire årene som korrespondent har gitt meg tyngde, føler jeg, både på europeisk politikk og samfunnsliv og i forhold til EU. Og ikke minst EUs påvirkning på Norge.

Brussel en spennende by
med veldig mange muligheter

 Du har allerede bodd fire år i Brussel og nå ligger det vel an til ytterligere noen år. Hva savner du mest fra Norge?

– Jeg har savner kollegene mine i NTB mens jeg har vært korrespondent. Det er først og fremst mennesker man savner. Ellers er Brussel en spennende by med veldig mange muligheter.

Krevende år

Vestbakke betegner korrespondentårene i Brussel som varierte og krevende, med dekning av alt fra eurokrisen, flyktningkrisen og Ukraina-krisen til Brexit.

– Ingen kjedelig dag på kontoret, men mange spennende mennesker å møte og mange interessante saker å skrive.

Det handler om godt,
gammeldags informasjonsarbeid

 Hva ser du for deg som det mest utfordrende som kommunikasjonssjef i ESA?

– Jeg har et mål om å skape litt mer oppmerksomhet rundt ESAs arbeid. Da handler det om godt, gammeldags informasjonsarbeid. Om å holde pressen og samfunnet informert.

Aktuelle mediesaker

Kulturdepartementet møtte ESA nylig for å diskutere rammene for en ny avtale om kommersiell kringkasting. Forbudet mot statsstøtte var et viktig tema i samtalene. ESA har også bedt norske myndigheter om å gjøre rede for om DAB-utbyggingen her i landet har vært lovlig.

 Dette er viktige saker for norsk mediebransje. Hvor oppdatert er du på disse og andre medierelaterte temaer ESA jobber med?

– Dette er nok ting jeg må sette meg inn i, som med veldig mange andre temaer. Men jeg er innstilt på å holde kontakt med norske medier om sakene, sier Vestbakke.

Powered by Labrador CMS