Faksimile Avisa Sør-Trøndelag 15. august 2015.
Faksimile Avisa Sør-Trøndelag 15. august 2015.

PFU frikjente Avisa Sør-Trøndelag for å beskrive Auschwitz som «polsk konsentrasjonsleir»

Aksepterte avisens beklagelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var under tirsdagens møte i Pressens faglige utvalg (PFU) at Avisa Sør-Trøndelag ble frikjent for å beskrive Auschwitz som en «polsk konsentrasjonsleir» i en filmanmeldelse som stod på trykk i august.

Interessert i medienyheter? Følg journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

Det var journalist og redaktør Henryk E. Malinowski i det norskbaserte, polskspråklige nettstedet Scanpress.net som hadde klaget inn Avisa Sør-Trøndelag for språkbruken. Han mener betegnelsen krenker Polen og polakker.

Les mer om sakens bakgrunn her.

Avisens beklagelse ble tungen på vektskålen

I uttalelsen fra PFU begrunnes frikjennelsen med at avisen har beklaget språkbruken, og at den tror på avisens forklaring om at hensikten med språkbruken var å formidle at konsentrasjonsleiren lå i Polen.

Saken var tidligere i høst innstilt som såkalt forenklet behandling, som betyr at mediet frikjennes uten full tilsvarsrunde i saken. Dette aksepterte ikke utvalget, og sendte saken til full klagebehandling.

Men heller ikke den utvidede klagebehandlingen ga klager medhold.

– Det er fint å få en ordentlig behandling av klagen. Det er ikke så lett når man ser omtale av Grini som norsk fangeleir. Når man ser den opprinnelige filmanmeldelsen har jeg sett mer sjokkerende måter å omtale dette på. Men jeg syns det er fint at vi har behandlet klagen. Men det kan ikke lede til brudd, sa allmennhetens representant Henrik Syse under klagebehandlingen, som var over på noen få minutter.

Sluttet seg til konklusjonen

Øystein Stray Spetalen, som også representerer allmennheten i utvalget, sa at han la vekt på at avisen hadde beklaget språkbruken like etter at filmanmeldelsen stod på trykk.

– Det har vært bra at avisen har fulgt opp. Jeg er hundre prosent enig i konklusjonen, sa Spetalen om innstillingen fra sekretariatet.

PFU-leder og til daglig journalist i VG, Alf Bjarne Johnsen, oppsummerte behandlingen:

– Avis Sør-Trøndelag har gjort rett for seg med beklagelsen. Jeg slutter meg til innstillingen.

Powered by Labrador CMS