Sjefredaktør i Bergens Tidende, Øyulf Hjertnes, mener tirsdagens forsidesak viser hvor mye journalistikken har endret seg siden første utgave kom ut i 1868.
Sjefredaktør i Bergens Tidende, Øyulf Hjertnes, mener tirsdagens forsidesak viser hvor mye journalistikken har endret seg siden første utgave kom ut i 1868.

150 år gammel sak pryder dagens forside av 150-årsjubilanten Bergens Tidende

Bergens Tidende feirer 150 år og markerer med kritikk fra leserne og gjensyn med avisas første kriminalsak. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Bergens Tidende (BT) fyller 150 år, og feirer med en spesialutgave. På bursdagen, 2. januar, får leserne historien om Inger Oline (33), som ble gravid med Andreas (14), og havnet på forsiden av den aller første utgaven av BT i 1868.

«Ein død baby. Ei desperat tjenestejente. Ei ny avis som fordømde henne», er tittelen på dagens sak. Inger Oline var mistenkt for å ha «født i Dølgsmål og forvoldt sitt Barns død». 

– Det var en dramatisk sak med mange dimensjoner, som også viser oss et tidsbilde som er helt annerledes fra i dag, sier sjefredaktør i BT, Øyulf Hjertenes. 

– Grunnlaget er det samme

Notisen var skrevet av politiet selv, og Hjertenes mener BT den gang var med på å forhåndsdømme jenta. Han mener saken viser oss hvor mye journalistikken har forandret seg på de 150 årene, men at avisens utgangspunktet likevel fortsatt er det samme. 

– Vi skal fortsatt bidra til en opplyst debatt og til god maktbalanse i landet. Måten man løser dette på har forandret seg med årene, men grunnlaget er det samme, sier han. 

– Vi er en del av en lang tradisjon, og det er med stor æresfrykt at vi som jobber i BT i dag forvalter denne tradisjonen videre. 

I avisen kan vi også lese andre gamle saker, som den om isbjørnen som la på svøm i Vågen i 1953. «Ryktet gjekk i heile byen. Folk stimla til på kaiane. Dette ville dei sjå». 

«Vi skal fortsatt bidra til en opplyst debatt og til god maktbalanse i landet»

Øyulf Hjertenes

Bergens Tidende leses av 289.000 mennesker hver dag, og Hjertenes mener det er sannsynlig at de kan nå abonnementsrekord i 2018 – med 81.389 abonnenter.

– Det hadde vi ikke trodd for bare få år siden. Det gir oss håp om at vi fortsatt kan være et sterkt mediehus i en digital verden. 

BT-leser i 100 år

Avisa presenterer også lesernes ærlige svar om avisa på 150-årsdagen: «For mye reklame, for lite om Brann, for mange skrivefeil, for få historier om vanlige folk», og de har intervjuet 107-åringen Johanne Reimers Madsen, som har lest avisen i 100 år. 

– Jeg leser den hver dag. Jeg følger stadig med på alt som skjer gjennom Bergens Tidende. Jeg holder ikke nogen annen avis, så den setter jeg all min lit til! sier Madsen til BT, og legger til at hun gjerne skulle ønske avisa var mer personlig. 

– Jeg er svært begeistret når dere intervjuer personer jeg kjenner. At det tas litt mer hensyn til litt mer alminnelige mennesker. Sånn at vi får følge mer med i det daglige. Det synes jeg har forferdelig mye å si i en avis, sier 107-åringen til avisen. 

LES OGSÅ: I Bergens Tidendes nye lokaler er det ingen som har faste plasser

Det var boktrykker Johan Wilhelm Eide som grunnla Bergens Tidende. Eides ambisjon var å bidra til dannelse, opplysning og ikke minst til maktbalanse mellom lands­delene, som Hjertenes skriver i en kommentar i dagens utgave av avisa. 

Powered by Labrador CMS