K-rådet:

Erik Eriksson a.k.a DJ Friendly forsvinner fra eteren ved nyttår. Det reagerer lyttere på. Foto: NRK

Klagestorm på at NRK vil legge ned P3-programmet DJ Friendly

Over 100 klager til Kringkastingsrådet etter mobilisering på Facebook mot at musikkprogram erstattes av eventsatsing.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I begynnelsen av november ble det kjent at DJ Friendly; et av P3s lengstlevende program, fra nyttår tas av lufta. Med det forsvinner to ganger to timer rolig elektronika de tidlige morgentimer i helgene, samt to timer festvennlig house og techno lørdag kveld fra eteren.

Dette har ført til mobilisering på Facebook for å beholde programmet. 

I skrivende stund er det 10.209 medlemmer i gruppa «Let the DJ play, he is Friendly!». Gruppa har i tillegg til å arbeide for at Erik Eriksson, mannen som altså er bedre kjent som DJ Friendly, skal få fortsette å formidle elektronisk musikk på NRK også oppfordret medlemmene til å klage til Kringkastingsrådet.

Interessert i medienyheter? Følg Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

100 K-råd-klager

Rådet har i forkant av torsdagens møte mottatt drøyt 100 klager på nedleggelsen.

– Det er et høyt antall, som speiler at det er et engasjement for et program som har gått på P3 i mange år. Vi er vant i P3 til at folk engasjerer seg de gangene vi gjør endringer. Antallet klagebrev er høyt, men det var kanskje forventet da Facebook-gruppen mobiliserte kraftig at det skulle komme mange, sier musikksjef Mats Borch Bugge i P3.

Dette er for øvrig første gang han opplever at en programendring fører til klager til Kringkastingsrådet. ­

­– Vil dette ha noe betydning for programmets fremtid?

Nei. I utgangspunktet, for P3s del, så har vi tatt en beslutning som bunner i strategi. Så for vår del så vil ikke det ha noen konsekvens. Men det er vanskelig å si utfallet av morgendagens møte. Vi får bare vente å se.

Da NRK advarte mot nakenbilder på Snapchat brukte de selv private nakenbilder for å illustrere saken.

Satser på event

Bugge skal sammen med radiosjef Marius Lillelien møte i Kringkastingsrådet for å forklare seg om bakgrunnen for beslutningen om å legge ned DJ Friendly.

– Bakgrunnen er at vi hvert eneste år i P3 ser på sendeskjemaet vårt og gjør endringer. Denne gangen har vi valgt å styrke eventproduksjonsdelen vår. Vi har en ny eventavedeling som vi ønsker å styrke. Da ble det DJ Friendly som ble tatt ut av skjema denne gangen.

­– Hva innebærer satsingen eventproduksjonsavdeling?

– Man kan definere det på flere måter. Vi definerer det som en-til-en møter utenfor studio primært, enten det er P3 gull, P3-aksjonen, festivalsommeren eller skolesessionen. Det er alle de gangene vi er utenfor og gjør eventer utenfor Marienlyst eller Tyholt.

– Har lyttertallene til DJ Friendly vært nedadgående siden det er programmet som tas av?

Nei. Dette bunner overhodet ikke i lyttertall. Lyttertallene til Friendly har vært stabile.

Den islamkritiske journalisten og samfunnsdebattanten Hege Storhaug er nominert til årets navn av VGs lesere.

Fornyelse

Det er likevel ikke helt tilfeldig at det er DJ Friendly som tas av til fordel for eventene. Det har på sett og vis bare vært snakk om tid.

– P3 er en kanal som alltid skal være i bevegelse og fornyelse. Et program som har gått i så mange år er det naturlig at man tar av etter en periode. Og denne perioden har vært kjempelang. I det store og hele er det ganske udramatisk. Det er ingen program som lever for alltid.

– Vil den elektronikaen DJ Friendly har spilt bli ivaretatt videre?

Ja. Det må vi forsøke å fortsette ivareta. Vi spiller i dag utrolig mye mer elektronisk musikk på spillelistene våre enn vi gjorde for bare fem år siden. Og vi har vinduer både gjennom Ruben-programmet som har DJ-sett to ganger, og vi har Christine Dancke som har sitt DJ-program på lørdag kveld.

– P3 skal speile og definere ung virkelighet. Og i dag er elektronisk musikk del av ung virkelighet, og da må vi speile det.

Dagen etter at terroren rammet Paris hadde VG ingenting om angrepet i papirutgaven. Sammenlignes med Dagbladets famøse forside fra 1989 uten et ord om Berlinmurens fall.

Undrende programleder

Programleder Erik Eriksson uttalte undring over beslutningen da nedleggelsen ble omtalt i Dagbladet tidligere i november.

­– Jeg er ikke bitter, men det er trist. Jeg synes det er rart at en radiokanal sier opp folk med 20 års musikkradiokompetanse. 

DJ Friendly har vært tilknyttet P3 siden 1994. 

Powered by Labrador CMS