Sjefredaktør René Svendsen i Fredriksstad Blad. Foto:Kathrine Geard

Skisserer felles nettdesk i Østfold

Seks avisers nettutgaver dekkes av seks frontredigere, hvis alle blir med. Det er ikke så sikkert.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Før helgen fortalte Journalisten at muligheter for felles nettdesker utredes i Troms og Finnmark og i Vestfold. Stadig flere redaktører i Amedia er etter sigende positive til en slik ordning, også utenfor de to nevnte regionene. Særlig fordi de minste avisene i mediekonsernet ikke kan dekke opp publikums behov etter hvert som mediedøgnet blir stadig lengre.

Mobilens vekst som nyhetsmedium gjør at det stilles krav til oppdatering ved leggetid og oppdateringer igjen når alarmen er slått av og søvnen skal gnis ut av øynene.

- Vi ser på flere ulike former for samarbeid på redaksjonell side. Det er mange områder det kan skje på, sa konserndirektør Mari Velsand i Amedia til Journalisten i forrige uke.

For de to regionene vil det være naturlig å se mot Nordlys og Tønsbergs Blad som redaksjoner der regiondeskene kan legges. I Østfold vurderes også en regiondesk med sete i Fredrikstad.

Kanskje fra neste år 

Etter det Journalisten får opplyst skal nettdesken være felles for Halden Arbeiderblad, Sarpsborg Arbeiderblad, Fredriksstad Blad, Moss Avis, Rakkestad Avis og Smaalenenes Avis.
KORRIGERT: Redaktør Svendsen opplyser at det ikke har vært snakk om å deske seks nettsteder, snarere er det snakk om fire nettaviser.

Ifølge skisse til nytt organisasjonskart for redaksjonen i Fredrikstad skal desken bestå av i alt seks frontredigerere.

Ansvarlig redaktør René Svendsen sier dette er planer på et veldig tidlig stadium. Uansett vil arbeidet med et slikt prosjekt ikke bli igangsatt før et stykke ut på høsten, med mulig sjøsetting fra nyåret 2015.

- På papiret er dette en god løsning. Først og fremst for avisene som ikke har ressurser til å fullbemanne frontredigererjobben. Men det er også en del ulemper. For flertallet av avisene vil en slik nettdesk bety at de som jobber der ikke sitter tett på hendelsene, og det er nok den største og mest opplagte bekymringen. 

Rasjonelt

Han mener grunntanken er god og rasjonell, og at den trolig løser flere utfordringer enn den skaper. Skissen er initiert i Fredrikstad og redaktøren sier han ønsker å gå videre med denne.

- Det er tiden for å tenke nytt og kreativt.

Ser en annen vei

I Moss Avis tenker de også nytt, men da ser ansvarlig redaktør Pål Enghaug nordover, ikke sørover til Svendsen og Fredrikstad.

- Vi i Moss Avis har hele tiden sagt at på grunn av geografien er det mer naturlig for oss å se mot Follo om vi skal være med i en regional desk. Det er for oss mer naturlig å se mot Oslo.

Enghaug viser til at avisen har nedslagsfelt utenfor kommunen og fylkets grenser i retning nord. Derfor vil han komme i dialog med Akershus Amtstidende (Drøbak), Østlandets Blad (Ski) og Smaalenenes Avis (Askim). Sistnevnte hører hjemme i Østfold, men orienterer seg mer mot Oslo hvor mange av innbyggerne pendler til.

I tillegg kommer ukeavisene i Enebakk, Ås og Vestby.

- Og så har vi en digital desk i dag som er bemannet med frontredigerere. I likhet med Fredriksstad Blad har også vi satset digitalt. Det digitale miljøet og denne kompetansen vil vi prøve å beholde i huset.

Powered by Labrador CMS