Journalisten ble arrestert ved grensen mellom Vestbredden og Israel. Foto: Flickr.com/Cretaive Commons/James Emery
Journalisten ble arrestert ved grensen mellom Vestbredden og Israel. Foto: Flickr.com/Cretaive Commons/James Emery

Israel fengslet palestinsk journalist uten rettssak

Pågrepet på vei til journalistkonferanse i Bosnia.

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En israelsk militærdomstol har besluttet å holde en palestinsk journalist fengslet i fire måneder, til tross for at han verken har fått en siktelse eller blitt stilt overfor en domstol.

Journalisten Omar Nazzal ble pågrepet 23. april på grensen mellom den okkuperte Vestbredden og Jordan, før han skulle fly til en samling for europeiske journalister i Bosnia.

Etter et møte søndag kunngjorde retten at den har besluttet å sette Nazzal under såkalt administrativ frihetsberøvelse i fire måneder, melder det palestinske nyhetsbyrået Wafa.

En talsmann for den israelske hæren bekrefter beslutningen og sier at Nazzal skal holdes fengslet til 22. august på grunn av hans «deltakelse i en terrororganisasjon» og ikke «på grunn av hans aktivitet som en journalist».

Ifølge den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet ble den 54-årige journalisten nylig utnevnt til en toppstilling i tv-kanalen Falestine al-Youm, som den israelske hæren nylig stengte på grunn av anklager om oppfordring til vold.

Rettens avgjørelse kom dagen før Verdens pressefrihetsdag 3. mai.

Ti journalister fengslet

Ti palestinske journalister sitter i israelske fengsler, seks av dem uten lov og dom, skriver avisa Haaretz.

Samtlige er mistenkt for innblanding i terrorvirksomhet eller organisasjoner, ifølge den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet.

Haaretz melder at siden den siste voldsbølgen brøt ut på den okkuperte Vestbredden i fjor høst, har Israel arrestert 19 palestinske journalister.

Ti av dem er fortsatt innesperret. Palestinske myndigheter anklager Israel for å forfølge journalister med den hensikt å skremme dem fra å delta i en kritisk dekning av okkupasjonen.

I forvaring

Seks journalister sitter i dag i såkalt administrativ forvaring, noe som innebærer at det ikke foreligger noen siktelse mot dem. Shin Bet framholder at de ikke er fengslet for journalistisk aktivitet.

Israel har høstet skarp internasjonal kritikk for å holde et stort antall palestinere innesperret i seks måneder om gangen, uten lov og dom. Forvaringen fornyes ofte gang på gang og flere av fangene har sittet i årevis.

Israel begrunner praksisen med hensyn til landets sikkerhet. Den palestinske journalistforeningen har de siste dagene bedt presseforeninger verden over om å presse Israel til å slippe fri journalistene.

Powered by Labrador CMS