Felicia Øystå. Foto: Mariann Leines Dahle
Felicia Øystå. Foto: Mariann Leines Dahle

Amta-redaktøren går – Felicia Øystå tar over

Jon Martin Larsen slutter som redaktør i Akershus Amtstidende for å drive valgkamp.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det melder amta.no på eget nettsted torsdag. Jon Martin Larsen slutter etter bare 15 måneder i stillingen. Han skal nå drive valgkamp fram til april i et forsøk på å bli valgt til leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).

– Dette er en rolle som ikke lar seg kombinere med å være ansvarlig redaktør i et mediehus, og jeg har derfor valgt å si opp min stilling i Amta, sier Larsen til egen nettavis.

Oppvokst i Drøbak

Felicia Øystå rykker opp, og blir konstituert som ansvarlig redaktør fra nyttår, når Larsen formelt trer fra. Men hun overtar nyhetsledelsen allerede fra neste uke. Øystå er søsteren til Vi Menn-redaktør og PFU-medlem Alexander Øystå. Hun ble ansatt som digitalredaktør i Amedia-eide «Amta» i sommer.

Øystå beskriver lederskiftet som udramatisk, og sier at det skjer som følge av et sammenfall med Larsens valgkamp og nedbemanning i redaksjonen.

– Vi redder arbeidsplasser ved å unngå nedbemanning. Jeg er takknemlig for at vi gjennom dette ikke mister skrivekapasitet, sier Øystå om redaksjonen som består av 11 personer.

På spørsmål om det er trolig at hun også vil fortsette i stillingen som ansvarlig redaktør utover perioden som konstituert, svarer hun:

– Det blir en forhandling mellom styret og meg. Sannsynligvis blir ikke stillingen som ansvarlig redaktør utlyst.

Hun startet sin karriere i lokalavisen hun nå skal lede allerede i 1988. Senere har hun gått fotografskole i Fredrikstad, og jobbet i medier som Dagsavisen, ANB og Østlandets Blad før hun for fem år siden var tilbake i hjemtraktene.

– Jeg jobbet mye med innsynssaker som journalist og brenner for det. Jeg er opptatt av vi skal være en vaktbikkje og at vi må grave.

– Jeg har et stort engasjement for lokalavisen. Min mor jobbet her, og jeg er født og oppvokst i Drøbak.

Denne høsten har det vært storm rundt flere andre Amedia-redaktører. Gjengangerens Torgeir Lorentzen sluttet etter uenighet med styret om 2016-budsjettet, og stillingen til Bergensavisens redaktør Anders Nyland er utlyst etter omorganisering av eierselskapene.

Frekvens-spørsmålet trolig aktuelt i 2017

Styreleder Petter Saugstad i Amta sier at Larsen uansett måtte ha sluttet i april om han blir valgt som leder i LLH. Han avviser at den avtroppende redaktøren var utsatt for press om å gå av nå.

– Nei, det var han som kom med innspillet og utfordret oss på det, sier Saugstad, som også er styreleder for naboavisen Østlandets Blad (ØB).

Saugstad sier det ikke er aktuelt med noen sammenslåing med ØB.

– Det er ingen planer om det.

Generelt sier Saugstad at han jobber med å få opp budsjettene uten at det skal gå utover frekvensen til aviser.

– Vi ser at for noen aviser kan det spørsmålet dukke opp i 2017.

Powered by Labrador CMS