NRK felt for 22. juli-artikkel

Felt for navngivelse, men frikjent for å ha ringt AUF-leder på Utøya.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK er felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) for brudd på god presseskikk. Årsaken er at de navnga en Utøya-kilde i en nettartikkel som ble publisert på ettermiddagen 22. juli.

Skjerpet fellelse

Artikkelen bygde på en telefonsamtale som reporter Silje Guddal ved NRK Sogn og Fjordane i 18-tiden 22. juli hadde med leder Hanne Kristine Fridtun i AUF Sogn og Fjordane. AUF-lederen ble senere skutt og drept av terrortiltalte Anders Behring Breivik.

Sekretariatet i PFU hadde på forhånd innstilt på fellelse av NRK for artikkelen. Denne ble skjerpet under diskusjonen i utvalget. Årsaken er at det gikk lang tid fra artikkelen ble publisert 22. juli klokka 18.31 til den ble fjernet påfølgende dag klokka 19.54. Utvalget mener NRK i løpet av denne perioden burde ha forstått omfanget av situasjonen på Utøya og fjernet artikkelen tidligere.

Det var bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen som hadde klaget inn NRK på vegne av foreldrene til den drepte AUF-eren. Foreldre klaget både på telefonsamtalen mellom datteren og reporteren, telefonsamtaler mellom distriktsredaktør Rolf Sanne-Gundersen og foreldrene, og senere på kvelden ordføreren i AUF-erens hjemkommune, samt selve nettartikkelen.

PFU frikjente NRK for at reporteren ringte AUF-lederen i utgangspunktet.

Frikjent for telefonsamtale

Utvalgsmedlemmene er enige om at det ikke var mulig for reporteren å forstå omfanget av det som skjedde på Utøya da hun ringte opp den lokale AUF-lederen for å sjekke opp det som ble skrevet på Twitter. Utvalget legger også vekt på at AUF-eren ikke blir navngitt i intervjuet reporteren gir i Dagsnytt 18.

– Jeg syns det er vanskelig å si at det går an å bebreide journalisten eller redaksjonen for å ha gått til den nærmeste og mest sentrale kilden de kunne tenke seg. Vedkommende tok faktisk telefonen, sa journalistrepresentant Line Noer Borrevik under diskusjonen.

Utvalgsleder Hilde Haugsgjerd understreket under diskusjonen at utvalget måtte ta utgangspunkt i den kunnskapen redaksjonen hadde på dette tidspunktet.

– Utøya er en stor øy hvor det er hundrevis av personer. Ingen hadde forutsetninger for å skjønne omfanget med en gang. Det at hun ringte er ikke noe presseetisk kritikkverdig som vi skal slå ned på.

Ulike versjoner

De andre samtalene tar ikke utvalget stilling til ettersom partene har ulike versjoner av hva som ble sagt.

NRK ble felt for Vær Varsom-plakatens punkter 4.1 om saklighet og omtanke i innhold og 4.6 presentasjon, og identifisering av omkomne eller savnede.

Powered by Labrador CMS