Åsted Norges programledere og eksperter: John Christian Elden, Hanne Kristin Rohde, Jens Christian Nørve og Asbjørn Hansen. Foto: TV 2
Åsted Norges programledere og eksperter: John Christian Elden, Hanne Kristin Rohde, Jens Christian Nørve og Asbjørn Hansen. Foto: TV 2

TV 2 er klaget inn til PFU for å omtale selvmord

Kanalen mener selv at de setter søkelys på hvordan man kan forhindre selvmord.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På PFU-møtet på onsdag skal det behandles en klage mot TV 2-programmet Åsted Norge for brudd på punkt 4.9 i Vær varsom-plakaten.

Punkt 4.9 handler om å være varsom ved omtale av selvmord og selvmordsforsøk.

Klageren er Jan Helge Yannis Messel, som jobber for Landsforeningen for etterlatte ved selvmord, men som klager TV 2 inn til PFU som privatperson.

Han klager inn en episode fra mai 2018, som viser arbeidshverdagen til fengselsbetjenter ved sentralarresten i Oslo. Her kommer det fram at det er en utfordring at noen arrestanter prøver å skade seg selv eller ta sitt eget liv.

I en scene viser en betjent fram en gjenstand som har blitt brukt i et selvmordsforsøk.

Kritisk til å vise metode

Klageren mener at Åsted Norge ikke skulle ha vist denne gjenstanden fordi han mener det sier noe om metoden som har blitt brukt i selvmordsforsøket. Ifølge PFUs saksdokument skriver han i klagen at «Jeg er opplært til at man aldri skal omtale metoder uansett [...].»

Han mener at konsekvensen av å vise en metode kan føre til noen kan ta i bruk den samme metoden.

Punkt 4.9 i Vær varsom-plakaten sier dette:

«Vær varsom ved omtale av selvmord og selvmordsforsøk. Unngå omtale som ikke er nødvendig for å oppfylle allmenne informasjonsbehov. Unngå beskrivelse av metode eller andre forhold som kan bidra til å utløse flere selvmordshandlinger.»

Vil forhindre selvmord

TV 2 mener på sin side at de ikke har brutt Vær varsom-plakaten, og skriver i sitt tilsvar at scenen med denne betjenten varer i mindre enn 30 sekunder, og er «aktsom og nøktern».

De skriver at poenget med å vise dette er å sette søkelys på problemet, slik at man kan forhindre selvmord og selvskading i arresten. De mener at det er viktig å ta med eksempler for å belyse hvor alvorlig problemene og konsekvensene er. De skriver dette:

«Å vise til metodene som benyttes sier noe om hvor vanskelig det er for tjenestemennene i arresten å håndtere dette. Det dokumenterer hvor ustabile enkelte innsatte er og konsekvensene det har for hele systemet.»

TV 2 mener at å omtale problemer de ansatte i arresten har og hvor vanskelig det er for dem å forhindre selvmord, ikke vil bidra til flere selvmord. De skriver at formålet med omtalen er det motsatte.

Powered by Labrador CMS