Nidaros ble felt for brudd på punkt 4.8 i Vær varsom-plakaten.
Nidaros ble felt for brudd på punkt 4.8 i Vær varsom-plakaten.

Pressens Faglige Utvalg

PFU: Tok ikke nok hensyn til barna som pårørende

Nidaros felt i lukket PFU-sak.

Publisert Sist oppdatert

Trondheims-avisen Nidaros publiserte i januar to artikler som inngikk i en serie om en ALS-syk pasient.

I en lukket behandling på onsdagens møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU), ble Nidaros felt for brudd på punkt 4.8 i Vær varsom-plakaten, om konsekvenser medieomtalen kan få for barn.

Lese hele uttalelsen her.

Moren til den omtalte pasientens to barn klaget inn publiseringen på vegne av barna. Hun mente Nidaros ikke tok tilstrekkelig hensyn til hvordan omtalen rammet barna, som var i en sorgfase.

Detaljene rundt farens alvorlige sykdomsbilde, samt offentliggjøring av hans private ønsker for barna, var ifølge klager brudd på god presseskikk.

PFU var enig i dette. I sin uttalelse skriver utvalget:

«Utvalget minner om at hensikten med presseetikken er å hjelpe redaksjoner til ikke å påføre mennesker unødige belastninger. Av den grunn har utvalget også tidligere påpekt viktigheten av å kontakte pårørende av personer som skal omtales. Ikke fordi mediene nødvendigvis må innhente samtykke til publiseringen, men for at pårørende på denne måten vil få en mulighet til å være forberedt.»

I sitt tilsvar til PFU argumenterte Nidaros for at avisen ikke hadde brutt god presseskikk, og anførte blant annet at premissene for serien om den syke var gjort tydelig fra starten av.

Nidaros påpekte også at det i 2,5 år har vært kjent at barnas far lider av en sykdom som vil ende med døden.

Powered by Labrador CMS