Mandag sa Helge Lurås til Journalisten at han synes det er underlig om politiet skulle velge å anmelde.

Politiet oppretter straffesak mot Helge Lurås-avis

Bekrefter anmeldelse etter videopublisering.

Publisert Sist oppdatert

Politiet har opprettet sak mot et mediehus på grunn av publisering av en video som skal vise drapshandling i Karmøy, får Journalisten bekreftet av fagansvarlig i Nettpatruljen hos Sør-Vest politidistrikt, Kaare Andre Ødegaard. 

Journalisten kjenner til at saken gjelder nettavisa iNyheter, som er avisprosjektet til tidligere Resett-sjef Helge Lurås.

Aftenposten omtalte straffesaken først tirsdag morgen.

Journalisten omtalte at nettsiden «Uten Filter» også publiserte videoen mandag. Videoen er nå slettet derfra, etter at politiet i en e-post varslet at de ville anmelde saken om ikke videoen var fjernet innen 16:00 mandag. 

Ødegaard forteller til Journalisten at de har blitt tipset og kontaktet av mange som har reagert på delinger. Etter deres oppfatning vil det være straffbart å dele videoen etter straffelovens paragraf 267a, som gjelder deling av krenkende innhold. 

– Vi mener at vilkårene er oppfylt, sier Ødegaard til Journalisten. 

Identifiserer

Ødegaard forteller at de har kontaktet noen nyhetssteder som delte en usensurert versjon av videoen, og legger til at Politiet ønsker at delingen skal opphøre.

Paragraf 267a, er en ganske ny paragraf, sier Ødegaard, som understreker at de ikke ønsker å sensurere nyhetssider, men at prinsippet må testes. Algoritmene som fremmer videoen på X, Snapchat og andre plattformer gjør at det ikke er bare dem som oppsøker videoen som blir utsatt for den, sier Ødegaard. 

– Vi får reaksjoner fra mange i forskjellige aldre, og men forskjellig mental kapasitet. For mange kan dette være belastende. Og dersom du får glede av å se drap, bør du snakke med helsepersonell.

Samtidig handler det om å ivareta fornærmedes slektninger og pårørende.

– Noen sa at det er umulig å identifisere ved hjelp av videoen, men på et tidspunkt vil man gå ut med navn, så en indirekte identifisering vil det være, avslutter Ødegaard.

– Berettiget 

Helge Lurås sier til Journalisten at han ikke har hørt noe fra politiet, og ikke kan bekrefte at de er anmeldt. 

– Vi mener publiseringen er berettiget, innenfor pressefriheten og ikke rammes av straffeloven, sier han. 

Da Journalisten snakket med Lurås mandag begrunnet han publiseringen av videoen med at den har offentlighetens interesse. Han la også at til at han synes det er underlig om politiet prioriterer å anmelde saken, og lurer på hvilken signaleffekt det har for medienes ytringsfrihet. 

Powered by Labrador CMS