Erik Inderhaug, redaktør i Politiforum, stiller seg i tilsvaret uforstående til PFU-klagen mot dem.

Pressens Faglige Utvalg

Politiforum klaget inn til PFU etter politivold-sak: – Helt uforståelig

Mener sitatsak skapte et narrativ der politiet fremstår som ofre. 

Publisert Sist oppdatert

Politiforum-artikkelen som er klaget inn, er en NTB-sak som er bygget ut med ytterligere opplysninger fra Politiforum selv, med sitert informasjon fra Dagbladet. 

Artikkelen har tittelen «Politibetjent tiltalt for vold», og handler om en hendelsen i Kongsberg som endte med at en politimann ble tiltalt for vold. Saken går for retten i disse dager.

– Politiet fremstår som ofre

Klagen er sendt med samtykke fra en av personene som skal ha blitt utsatt for vold fra politimannen, og klager mener Politiforums artikkel er «et klart forsøk på å skape en narrativ der politiet fremstår som ofre i situasjonen». 

Artikkelen er klaget inn på følgende punkter i Vær varsom-plakaten (VVP): 2.1, 2.2, 2.3, 3.2, 3.9, 4.1, 4.2, 4.4 og 4.13 

Klager reagerer særlig på at Politiforum skriver at flere av kameratene til vedkommende som politibetjenten prøver å skaffe kontroll på, går inn i situasjonen og forsøker å hindre politifolkene i sitt arbeid. 

I tillegg mener klager at artikkelen er kommenterende, ensidig og at Politiforum bevisst unnlater å nevne flere faktiske forhold. 

Ikke offentlig kjent

Politiforum skriver i sitt tilsvar at utgangspunktet for saken er en NTB-melding, og at de har bygget ut saken med ytterligere opplysninger, blant annet med siteringer fra Dagbladet. 

Opplysningene som klager mener Politiforum har unnlatt å nevne, var ikke offentlig kjent på publiseringstidspunktet, ifølge fagbladet.  Dermed mener de at svært mange av punktene de er klaget inn for er uten grunnlag. 

Politiforum mener de ikke har brutt god presseskikk, og at de ikke forstår hva som kan være kommenterende i artikkelen. Når det gjelder punkt 4.4, om dekning i tittel og ingress, skriver avisen i sitt tilsvar: 

«Å påstå at dette er en tittel og ingress som skaper et uriktig bilde av saken, er fra Politiforums side helt uforståelig. Saken handler om en polititjenestemann som er tiltalt for vold, noe både tittel og ingress åpenbart gjenspeiler».

Powered by Labrador CMS