Klagen mot Rogalands Avis skyldes denne artikkelen som sto på trykk 23. februar i år. Faksimilie fra RA.

Rogalands Avis felt for å skrive at Odins Soldater hadde god dialog med politiet

– Sjelden at utsagn om god tone og dialog oppfattes som et sterkt angrep, sa PFU-medlem Ellen Ophaug.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sør-Vest politidistrikt har klaget inn en artikkel i Rogalands Avis om at Odins soldater var blitt anmeldt til politiet i Stavanger. I artikkelen opplyser en representant for gruppen at de har en god tone og dialog med politiet.

Politiet mener det foreligger brudd på Vær Varsom-plakatens (VVP) bestemmelser om kontroll av opplysninger (punkt 3.2), retten til samtidig imøtegåelse (4.14) og punktet om tilsvarsrett (4.15).

Avisen sa seg under saksbehandlingsrunden til PFU enig i brudd på VVP 4.14, og skriver i en e-post til klageren at de i dette tilfellet ikke har gjort den journalistiske jobben godt nok.

Les mer: Politiet kaller Rogalands Avis mikrofonstativ for Odins soldater

Kontroversiell gruppe

Og i Pressens Faglige Utvalg (PFU) tirsdag ble Rogalands Avis felt, men ikke for brudd på 4.14.

Henrik Syse, som representerer allmennheten, mente saken åpenbart ikke handler om samtidig imøtegåelse, men kontroll av fakta.

– Det ville vært oppsiktsvekkende hvis politiet sa de hadde et godt samarbeid med Odins Soldater. Her er det ikke bare journalistisk, men også etisk noe å følge opp.

Redaktørenes representant Frode Hansen uttalte under behandlingen i utvalget at det er åpenbart at politiet burde vært en kilde i en sak om dialog med dem. Debatten viste at medlemmene var enige om å felle for brudd på punkt 3.2.

– Det handler om en kontroversiell gruppe og kontroversielle metoder som er debattert en rekke steder i landet, sa Hansen, som heller ikke mente at en oppfølger 14 dager senere rettet opp i overtrampet.

Uvanlig angrep

PFUs leder Alf Bjarne Johnsen representerer journalistene. Han  etterlyste en formulering i den endelige uttalelsen som svarer på at saksbehandlingsrunden i forkant av møtet la opp til at politiet hadde krav på samtidig imøtegåelse. Det løste utvalget med denne formuleringen i uttalelsen:

«Klager viser til Vær Varsom-plakatens 4.14 om samtidig imøtegåelse. Utvalget mener likevel at en kontakt til politiet, jfr. VVp 3.2, ville sikret den nødvendige kildebredden og kontroll av opplysninger fra Odins soldater. Da så ikke skjedde, framsto den påklagede artikkelen som uakseptabelt ensidig.»

Journalistrepresentant Ellen Ophaug pekte på det uvanlige i at «god tone og dialog» i denne saken ble oppfattet som et sterkt angrep.

– Det er første gang jeg har hørt om. Men nettopp fordi det er denne gruppen er det veldig tydelig 3.2, sa Ophaug.

Powered by Labrador CMS