SV vil redde mediene

Foreslår en rekke tiltak for å bedre økonomien og ivareta mangfoldet i bransjen.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I løpet av de siste dagene har politikerne markert en økende vilje til å hjelpe norske mediebedrifter gjennom den vanskelige perioden med fallende papirinntekter, faneflukt fra papiravisene til digitale medier og sterk konkurranse fra internasjonale aktører på annonsemarkedet. I likhet med andre partier har også Arbeiderpartiet nå åpnet for å fjerne momsen på 25 prosent for digitale nyhetsmedier.

I forbindelse med den politiske Arendalsuka presenterte SVs nestleder og kulturpolitiske talsperson Bård Vegar Solhjell onsdag til seks tiltak for å sikre større forutsigbarhet i medie-Norge.

– Det er en politisk oppgave å ivareta mangfoldet og kvaliteten i journalistikken. Et mangfold av medier er avgjørende for en kritisk offentlighet, uttalte Solhjell. SV vil fremme forslagene, som partiet omtaler som en redningspakke for medie-Norge, i forbindelse med behandlingen av høstens statsbudsjett.

Bekymring

SV ser med bekymring på at medie-Norge er i en vanskelig økonomisk situasjon, med dramatiske kutt og trusler om nedleggelse. For å sikre mediemangfoldet vil partiet gi støtte til aviser gjennom en vanskelig økonomisk tid, uten å sinke nødvendig omstilling til digitale medier.

Dette er SVs konkrete forslag:

* SV ønsker et forlik på Stortinget for å sikre at pressestøtten videreføres på minst dagens nivå ut denne stortingsperioden for å gi forutsigbarhet og hindre større kutt.

* Pressestøtten utvides med en støtte til innovasjon. SV ønsker en ordning for innovasjon og omstrukturering i forbindelse med at pressestøtten gjøres teknologinøytral. Hensikten er at lokalaviser og andre aviser med små økonomiske muskler kan bli mindre avhengige av annonseinntekter på papir.

* Nullmoms for både papir og digitale medieprodukter.

* Direktestøtte til kvalitetsjournalistikk. I tillegg til pressestøtte ønsker SV en direktestøtte til kvalitetsjournalistikk, både til frittstående journalister og redaksjoner.

* Pressestøtte til stiftelser. SV ønsker å utvide ordningen til også å inkludere stiftelse, framfor kun AS og ASA slik som i dag.

* Innføre utbyttebegrensning for å sikre at pressestøtten brukes til å slutte opp om og styrke det frie ord og ytringsfrihet. Dette er et forslag også Arbeiderpartiet arbeider med.

NJ fornøyd

Norsk Journalistlags leder Thomas Spence mener SV presenterer flere gode forslag for å modernisere støtteordningene.

– Vi i NJ er spesielt glade for støtten til nullmoms på papir og digitale medieprodukter, sier han.

Powered by Labrador CMS