Faksimile sfgate.com

Nettegneserie vinner Pulitzer

Men frekk politisk satire slipper ikke til på iPhone.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske webanimatøren Mark Fiore fikk denne uka Pulitzerprisen for politiske tegneserier. Han er den første rene nettjournalisten som stikker av med en av de prestisjetunge utmerkelsene, skriver Nieman Journalism Lab.

Nei fra Jobs

Fiore jobber blant andre for SFGate, nettstedet til San Francisco Chronicle. Han selger flashanimasjonene sine til TV, nettaviser og onlinemagasiner for rundt 300 dollar stykket. Tegneren tror også det er et godt marked på mobile plattformer, men møtte veggen i Steve Jobs Apple.

I desember avviste selskapet Fiores iPhoneapp NewsToons fordi den «latterliggjør offentlige personer». Flere andre karikaturtegnere har fått nei fra Apple, men selskapet har også snudd etter kritikk.

IPad samme vei

Selv om den harde kontrollen med hvilke applikasjoner som slapp til på iPhone dels var begrunnet med at telefonegenskapene kunne bli forstyrret av fremmed programvare, er kontrollen like streng for surfebrettet iPad.

Det er på tide at pressen slår tilbake mot Apples kontroll over redaksjonelt innhold, skriver Columbia Journalism Review.

(Via Slate, der Jack Shafer torsdag kalte Apples regime «et fløyelsdekt fengsel».)

Powered by Labrador CMS