Gudbrand Guthus. Foto: Terje I. Olsson

Radioreglene står

Men gap mellom Medietilsynets konsesjonskrav og kontrollkriterier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag kringkastet SBS Radios sjef Bente Klemetsdal sin irritasjon over det hun kaller endringer i konsesjonsbetingelsene for lokalradio. Etter møtet mellom Medietilsynet og flere aktører satt Klemetsdal igjen med et inntrykk av at all lokal musikk er å regne som lokalt innhold, dersom lytterne oppfatter det slik. Da den andre søkerunden tok til på sensommeren 2008, gjorde tilsynet det klart at lokal musikk må stå i sammenheng med verbale innslag.

Aktørene som kjempet om konsesjon, leverte tilbud til tilsynet hvor antall minutter med lokalt innhold var helt sentralt i kampen om å få retten til å sende.

Rettesnor

Områdeleder Gudbrand Guthus sier det ikke er endringer i reglene for hva som er lokalt innhold. Snarere, forklarer han, er det snakk om en tydeliggjøring eller rettesnor for hva tilsynet ser etter når de gjennomfører kontroller.

– Det er viktig for oss å sende ut signaler om hva vi kommer til å legge vekt på i en kontroll. Også en rettesnor for radioene å operere etter, sier Guthus til Journalisten.

Han poengterer at det ikke er fritt fram for å spille musikk for å fylle kvoten for lokalt innhold. Guthus forklarer at musikken kan være lokalt innhold dersom forankringen er åpenbar for lytterne.

– Men hvordan skal dere få kontrollert at det er åpenbart for lytterne?

– Jeg kan ikke svare på hva de oppfatter som lokalt. Da må de (radioaktørene red.anm.) kunne hevde at det faktisk oppfattes slik.

Pekepinn

Ifølge Guthus vil det i løpet av sommeren komme klare retningslinjer fra tilsynet om hva som er lokalt innhold. Han forklarer at tilsynet tar sikte på å jobbe med dette de nærmeste månedene.

Han understreker at det som ble formidlet på møtet med NRJ, Radio 1 Hits, Radio Metro og P5 var pekepinn om hva som er lokalt innhold på generelt grunnlag.

– Vi tenker at det er et visst behov for å synliggjøre hva vi vektlegger i en kontroll av det lokale innholdet. Det er ikke gitt at alle er enige med oss, og vi er veldig interessert i å få innspill, men vi kan ikke vente at vi får noe alle er enige i.

Powered by Labrador CMS