Finansminister Siv Jensen. Foto: Birgit Dannenberg

Nullmomsen ligger fortsatt i Oslo

Uklart når den sendes ESA for notifisering.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I desember i fjor ble det kjent at regjeringen går inn for å notifisere nullmoms overfor EFTAs overvåkingsorgan ESA. På mediedagene i Bergen i mai ble løftet gjentatt av kulturminister Thorhild Widvey. Mediene håper på å kunne få nullmoms om et knapt halvår, fra 1. januar 2016.

– Nå notifiserer regjeringen et plattformnøytralt momsfritak til ESA. Ordningen vil omfatte alle nyhets- og aktualitetstjenester, både i form av tekst, lyd og bilde, sa Widvey under åpningen av mediekonferansen.

Les: Nyhetsbaserte TV-kanaler kan få nullmoms

Grundig

Det er Finansdepartementet som formelt skal oversende notifiseringen til ESA for å få deres klarsignal på at nullmoms ikke bryter med forbudet mot statsstøtte. Nå - drøyt to måneder etter kulturministerens tale til mediebransjen - ligger papirene fortsatt på kontoret til finansminister Siv Jensen i Oslo.

Statssekretær Jørgen Næsje (Frp) opplyser at Finansdepartementet fortsatt jobber med å sende over saken om fritak for merverdiavgift for alle nyhets- og aktualitetsmedier.

– En notifisering innebærer at departementet innhenter dokumentasjon, forklarer og argumenterer overfor ESA. Vi har også hatt møter med ESA. Det er viktig å gjøre en grundig jobb med dette slik at muligheten for gjennomslag blir så stor som mulig, sier Næsje i en e-post til Journalisten.

Departementet kan ikke tidfeste når saken sendes.

Knapp tid

Per Andreas Bjørgan har tidligere jobbet som avdelingsdirektør i ESA, og er nå partner i firmaet Lund & Co. Han har jobbet som rådgiver for Mediebedriftenes Landsforening (MBL) på saken. Bjørgan sier at ESA har to måneder på seg fra de mottar notifiseringen til å enten konkludere, eller åpne fullstendig notifisering. Skjer det sistnevnte vil det ta lenger tid.

– Jeg har ingen forklaring på hvorfor notifiseringen ikke er sendt ennå. Det kan være at ESA har stilt noen spørsmål, sier Bjørgan.

Dialogen mellom regjeringen og ESA er en del av en såkalt prenotifiseringsprosess der partene håper å få avklart så mange spørsmål som mulig før den formelle saken sendes over.

Bjørgan mener det begynner å haste å sende over saken til ESA.

– Det haster uansett. Hvis ESA mener saken ikke er klar, og at den vil åpne formell undersøkelse, kan det ta opptil ett år til. For alle praktiske formål begynner tiden å bli knapp.

Les også: EU kan godta nullmoms

Forventning

Administrerende direktør Randi Øgrey i (MBL) sier at det viktigste for bransjen er at nullmoms kan tre i kraft fra 1. januar 2016, og at det blir en løsning som står rustet også for den videre utviklingen i mediebransjen.

– Den forventningen opprettholder vi. Kulturministeren har tidligere sagt at de er i god dialog med ESA, sier Øgrey.

Hun viser til at en annen notifisering, nemlig om elbilers momsfritak og andre fordeler, fikk klarsignal fra ESA i april. Saken var sendt i november i fjor, og tok altså fem måneder å behandle.

– Vi forholder oss i ro og forventer at de leverer. De bør levere raskt, men jeg er ikke bekymret ennå.

ESA opplyser overfor Journalisten at de har bemanning gjennom sommeren, slik at ferieavvikling ikke vil forsinke prosessen når de mottar papirene.

Kulturdepartementet ønsket ikke å kommentere denne saken.

Les mer om nullmoms.

Powered by Labrador CMS