Kai Nikolaisen måtte søke ly bak bilen da det kom kast i orkan styrke mandag morgen.

Rapporterte i 34 sekundmeter vind: – Været skal du ikke kødde med. Da taper du  

Kai Nikolaisen har vært i uvær før, men sier det var sterke krefter i sving mandag. 

Publisert

Det er uvær i Lofoten. Vindstyrken mandag er blitt målt til over 40 sekundmeter. Busser, ferjer og fly er innstilt og flere hundre husstander er uten strøm. 

Lofotposten-journalist Kai Nikolaisen var på plass allerede klokka 05.45 mandag morgen for å gi leserne innblikk i hvordan uværet forløper seg. Ute på kaia på Leknes rapporterte Nikolaisen i 34 sekundmeter, som innebærer vindkast i orkan styrke. 

Orkan styrke

Det var ingen tilfeldighet at Nikolaisen plasserte seg på kaia på Storeidøya. Han er erfaren reporter når det kommer til vær og vind, og på Storeidøya-kaia er det vindmåler der vindhastigheten kan leses av i sanntid. 

– Og så er det ikke farlig å kjøre til og fra der, og jeg hadde retrettmuligheter. Jeg vil understreke at jeg er ute i vær, men tar ingen sjanser, sier Nikolaisen til Journalisten. 

Bilen hadde han plassert slik at det var mulig å gå i skjul for vinden skulle det bli for mye, og i løpet av den ganske korte videoen til Lofotposten ble han nødt til å komme seg i le bak bilen, forteller han. 

– Det lå på 26/27 sekundmeter, men så kom det kast på 34 m/s og da klarte jeg ikke stå. Jeg er en røslig kar, men det var sterkt. Vi snakker orkan i kasta. 

Folk i Lofoten er interessert i været og det er god respons på reportasjer og saker fra uvær, forteller Nikolaisen. 

– Været skal man ikke kødde med

Å kjøre rundt i uvær som det er i Lofoten nå er ikke tilrådelig, mener Nikolaisen. Som redaksjon er de nødt til å vurdere kontinuerlig om det er verdt risikoen å kjøre for å dekke både vær og hendelser. 

Det skifter fort, og situasjoner som ser trygge ut kan endre seg på minutter.  Vindstyrken har flere steder i Lofoten kommet opp i over 40 sekundmeter, og treffer det en bil på en åpen plass, kan det flytte bilen, forteller han. 

– Vi kan ikke erstatte en gubbe, forteller Kai Nicolaisen.

 – Det kommer ting flyvendes også. Været skal man ikke kødde med. Der taper du. I dag valgte vi å ikke kjøre et sted, nettopp fordi det ikke var verdt risikoen. Vi har nok av plast og materialer som kan erstattes, men vi kan ikke erstatte en gubbe, sier han. 

Fascinerende

Nikolaisen sier at det er fascinerende å dekke uvær, så lenge det ikke går folk, og det ikke blir store skader. Han har bokstavelig talt vært ute i hardt vær før, og sier at man er nødt til å være forberedt. 

– Vi planlegger for å dekke uvær, og jeg har med meg to kjeledresser og skift fra ytterst til innerst. I dag kom det både sludd og hagl plutselig. 

Respekten for været er viktig, sier Nikolaisen, og det er ikke noe særlig å rykke ut om man ikke er vant med det. 

– Jeg hadde ikke sendt deg ned på kaia der i dag, når du ikke er kjent med uvær, sier han.

Da hjelper det lite å ha en far fra Røst. 

– Det føles på kroppen. Man må kjempe skikkelig for å stå han av, og det er ikke vært det. Det tar i kroppen, tar i bilen og det rister godt, avslutter Nikolaisen. 



Powered by Labrador CMS