Anders Horne overtar som ansvarlig redaktør og daglig leder i Fremover i februar. Frida Brembo kommer også inn i ledelsen som utviklingsredaktør.

Fremover

Reagerer på at nyopprettet stilling ikke ble utlyst

– Ingen her på huset, eller noe annet sted i verden, har fått lov til å søke på den, sier leder for redaksjonsklubben i lokalavisen Fremover.

Publisert Sist oppdatert

Like før jul meldte Amedia at Anders Horne overtar som ansvarlig redaktør og daglig leder i Fremover. I samme pressemelding informerte styreleder Renate Slettli Nymo om at Frida Brembo, etter ønske fra Horne, vil bli avisens nye utviklingsredaktør.

Redaksjonsklubben i avisen er imidlertid kritisk til ansettelsesprosessen, og reagerer på at ikke stillingen ble utlyst. 

– Ingen har fått lov å søke

Leder for NJ-klubben i Fremover, Hedda Johansen Fors, sier til Journalisten at de ansatte er oppgitte over prosessen. De mener at fagforeningen skal ha mulighet til å påvirke det som skjer i redaksjonen, men at de er blitt forbigått.

Stillingen kom som lyn fra klar himmel, sier Johansen Fors. 

– Den bare dukket opp. Det er problematisk. 

Hadde stillingen vært utlyst, hadde de ansatte i det minste visst at noen nye skulle inn redaksjonen, og hatt mulighet til å søke på den, sier hun. 

– Men ingen her på huset, eller noe annet sted i verden, har fått lov til å søke på den. Vi visste ikke at stillingen fantes, eller at vi trengte den.

Ansettelsen skjer samtidig som det er ansettelsesstopp i Amedia, og flere har tatt sluttpakke, sier Johansen Fors

– Og så kommer det en ny mellomleder. Vi får heller ikke bekreftelse på at journaliststillinger som står tomme, blir erstattet. Vi blir veldig få som kun er ansatt for å produsere, og fire stykker med redaktørtittel. 

I tillegg er det spørsmål om hvordan turnusordningen skal gå opp fremover, ettersom to journalister snart er ferdige, sier hun. 

– God prosess

Styreleder Renate Slettli Nymo sier at ansettelsen av ansvarlig redaktør i Fremover skjedde etter en grundig og god prosess, der flere kandidater ble vurdert. 

De ansatte ble på normal måte involvert med representasjon i ansettelsesutvalget, og i skriftlig og muntlig kontakt mellom henne som styreleder og tillitsvalgte, sier Nymo. 

– I denne kontakten ble det også informert om at den påtroppende redaktøren ønsket å styrke redaksjonen med en utviklingsredaktør. Dette har styret har tatt til orientering.

Starter i februar

Journalisten erfarer at klubbmedlemmer i Fremover reagerer på at Horne har kunnet ansette en person før han faktisk tiltrer som redaktør. Han starter nemlig ikke i jobben før i februar. 

Ansatte reagerer også på at det i en internmelding, som Journalisten har sett, først ble informert om at ny utviklingsredaktør var ansatt. I en ny versjon av meldingen ble det informert om at ansettelsen kom etter ønske fra påtroppende ansvarlig redaktør. 

På spørsmål om hvem som har ansatt utviklingsredaktøren, svarer styreleder Nymo at som alle andre medarbeidere i Fremovers redaksjon, er hun ansatt av ansvarlig redaktør.

– Påtroppende redaktør Anders Horne forhørte seg med meg om han kunne gjøre en slik ansettelse før han tiltrer 1. februar. Når Anders nå er ansatt som ansvarlig redaktør i avisa, har jeg ikke innvendinger til dette selv om han ennå ikke har begynt i stillingen, sier hun. 

Sjelden mulighet

Horne selv sier til Journalisten at da han fikk mulighet til å få med seg Frida Brembo, måtte han ta muligheten. Han beskriver Brembo som et talent og en ressurs.

– Når man skal utvikle en redaksjon handler det om å få de beste folka i hus. Titler er ikke det viktigste for meg. Målet er ikke å ha tre redaktører på toppen, men et redaktørkollegium som er operative, som skal skrive og være synlige. Det er utgangspunktet. 

– Hva tenker du om at stillingen ikke var lyst ut?

– Jeg tenker det er en sjelden mulighet å kunne få med seg så flinke og ambisiøse folk som Frida.

Horne sier han forstår at klubben er litt frustrerte, men planlegger et snarlig møte for å snakke ut med dem. 

– Målet er at redaktørene både skal skrive og jobbe for å produsere godt innhold.

– Hvem var det som formelt ansatte utviklingsredaktøren?

– Det er jeg som ansatte Frida etter at jeg skrev under på kontrakten som ny ansvarlig redaktør.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.



Powered by Labrador CMS