PFU-leder Anne Weider Aasen.

Pressens Faglige Utvalg

Reagerer på Documents kobling –  nå havner saken på PFUs bord

Antirasistisk Front klager Document inn for brudd på tre punkter i Vær varsom-plakaten.

Publisert Sist oppdatert

Når Pressens Faglige Utvalg (PFU) møtes onsdag 27. september, skal utvalget blant annet ta stilling til en klage fra organisasjonen Antirasistisk Front på Document-artikkelen «'Invasjon av fremmede arter' kan gi assosiasjoner»

Artikkelforfatteren argumenterer i Document-saken med at det er likheter mellom uønskede dyrearter som ankommer Norge og mennesker som gjør det samme.

«Man trenger ikke være spesielt fantasifull for å trekke paralleller til andre typer invasjoner. Dette er tabubelagt, men nettopp derfor tenker folk det, uten å si det høyt», står det i teksten – som fortsetter: 

«Men faktum er: Liksom dyrearter vandrer, gjør folk det. Hvis man ser på skadevirkninger av fremmede arter, må man kunne gjøre det samme med mennesker.»

Antirasistisk Front mener publiseringen, og flere bidrag i kommentarfeltet, bryter med tre punkter i Vær varsom-plakaten: 4.1., om saklighet og omtanke i innhold og presentasjon; 4.3, om å vise respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn og 4.17., som slår fast at redaksjonen har et selvstendig ansvar for å fjerne overtramp i kommentarfeltet.

Document avviser brudd på god presseskikk. Nettavisen har også publisert sitt tilsvar som en kommentar på egen nettside, signert ansvarlig redaktør Hans Rustad.

Her skriver han blant annet:

«Document har brukt en artikkel i Dagsavisen om invasjon av fremmede arter til å trekke paralleller mellom ulike typer invasjoner, både av mennesker og av dyr. Parallellene er for mange til at disse tankene ikke melder seg. Men dermed sier vi ikke at mennesker som sådan er skadedyr med de 'tiltak' som følger av det.»

Videre står det:

«Dette er en type shortcut som våre motstandere trekker, vel vitende om at det utløser historiske assosiasjoner.»

På møtet skal PFU også ta stillingen til klagen på VG-podkasten «Drapet på politiinformanten». Utvalget skal også behandle en klage fra tre medlemmer i partiet Rødt mot Avisa Nordland. Sistnevnte handler om at en journalist meldte seg inn i partiet for å delta på et nominasjonsmøte.

Her er sakslista til PFU-møte

Åpen behandling:

Lukket behandling:

NN mot Agderposten

Journalisten strømmer alle de åpne sakene. Møtet starter cirka klokken 9.30.

Powered by Labrador CMS