VGs podkastserie «Drapet på politiinformanten» er klaget inn til PFU av Vigdis Hegg, som medvirker i serien.

Presseetikk

Klager VG-podkast til PFU: – Et tillitsbrudd

Intervjuobjekt reagerer sterkt på at VG ikke informerte om at drapstiltalt medvirker i samme podkastserie.

Publisert Sist oppdatert
  • Rettelse: Ved publisering av denne artikkelen sto det at VG-podkasten «Krimpodden» er klaget inn til PFU. Det riktige er at det er podkasten «Alt fortalt» som er klaget inn. 

VGs «Drapet på politiinformanten», publisert som serie i podkasten «Alt fortalt», er klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU). 

Serien diskuterer om politiet hadde et ansvar for at den tidligere informanten Bård Lanes ble skutt og drept på åpen gate i Tønsberg for to år siden. Før sommeren ble fire menn dømt da Vestfold tingrett slo fast at drapet på Lanes var planlagt og bestilt som følge av en langvarig konflikt mellom ham og én av de fire mennene. 

Alle fire har anket.

Det er Vigdis Hegg som har klaget inn serien til PFU. Hun var venn av Lanes og tidvis omsorgsperson for ham i oppveksten gjennom jobben som spesialpedagog. 

– Sjeldne Bård ble en sårbar fighter ut fra sine forutsetninger, og vi har alle et samfunnsoppdrag relatert til å ivareta hans rettssikkerhet, sier Hegg til Journalisten.

Her mener hun at flere har sviktet, inkludert VG. Hegg medvirker i podkastseriens første og siste av fire episoder, der hun belyser Lanes' liv og bakgrunn. Etter publisering reagerte hun sterkt på at hun ikke ble informert om at en av de tiltalte også medvirker i podkasten. 

– Jeg tenker at klagen har så mange prinsipielle sider at den bør behandles i PFU, sier hun.

– Uheldig kontekst

Den tiltalte mannen som tingretten mener planla drapet på Lanes, medvirker i seriens andre episode. Der forteller han om hvordan han hadde en plan om å skade Lanes som følge av den årelange konflikten mellom de to, men at det aldri var meningen at han skulle bli drept.

I PFU-klagen, som Journalisten har sett, peker Hegg på at podkastseriens sluttprodukt framstiller henne i en uheldig kontekst, parallelt med den tiltalte, som kan etablere oppfatninger om henne som en fagperson med svekket integritet. 

– Dette står i sterk kontrast til mitt virke og min intensjon med deltakelsen i podkasten, nemlig innflytelse på drapsofferets ettermæle via nyanser om hans liv og personlighet.

I klagen peker også Hegg på at sluttproduktet har medført mange krevende og invaderende spørsmål fra sitt nettverk. 

– Tillitsbrudd  

Før publisering var ikke Hegg klar over hvilken helhet bidragene hennes skulle være en del av. 

– Eksponering sammen med de kriminelle svekker mitt faglige omdømme, og gir inntrykk av manglende innsikt om egen rolleforståelse. Det var åpenbart for VG at jeg hadde trukket meg dersom jeg hadde blitt opplyst om tiltaltes bidrag parallelt med mitt. Det er et tillitsbrudd, skriver hun i klagen. 

Hegg har klaget inn VG for brudd på fem punkter i Vær Varsom-plakaten: 

2.3 om å opplyse om bakenforliggende forhold, 3.3 om å klargjøre premissene overfor kildene, 3.9 om å opptre hensynsfullt i det journalistiske arbeidet, 4.1 om saklighet og omtanke, og 4.6 om hensynet til hvordan omtale av kriminalsaker kan påvirke ofre og pårørende. 

– Når det er sagt, er jeg klar over at redaksjonen må ivareta retten til samtidig imøtegåelse og behovet for tilsvar. Det hadde jeg forventet, men det er et svært langt steg fra imøtegåelse i tråd med punkt 4.14 til å la den tiltalte få prosedere sin sak fritt. 

– Strekker oss langt

VG og Hegg har vært i kontakt i forsøk på å løse saken i minnelighet, uten at det har ført fram. Ifølge Hegg er hun nå innstilt på at saken skal få full behandling.

Journalisten har vært i kontakt med ansvarlig redaktør Gard Steiro, som skriver at VG av prinsipp ikke kommenterer innholdet i PFU-klager mens de er til behandling.

– Vi forholder oss lojalt til utvalgets prosedyrer for saksbehandling og forsøker å unngå forhåndsprosedering. Generelt kan jeg si at vi strekker oss langt for å løse saker i minnelighet. Om det ikke lykkes, svarer vi utvalget på vanlig måte, skriver Steiro. 

Powered by Labrador CMS