Rupert Murdochs makt blir nå ufordret av investorene. Foto: REUTERS/Denis Balibouse

Nesten 5.800 hacket i England

Og nedleggelsen av skandaleavisen News of the World kostet en halv milliard.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Før helgen ble det klart at offerne etter News of the Worlds hacking av deres telefoner nå kan søke erstatning. Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg kan de som ble rammet av avisens lovbrudd gå på nett og søke erstatning. Dette mener medieselskapet som eies av Rupert Murdoch er en mer kostnadseffektiv og kjapp måte å løse tvistene på fremfor å gå til retten.

Hackingen avisen bedrev ble gjort over fem år og kulminerte i nedleggelsen av den 186 år gamle avisen. News of the World var den mest lønnsomme avisen i det verdensomspennende mediekonsernet News Corporation.

Flere enn antatt

Like før Murdochs medieselskap begynte erstatningsforhandlingene, ble det kjent at antall kjente offer for hackingen snart er oppe i 5.800. Det er 2.000 flere enn man trodde tidligere.

– Det er ikke mulig å gi et presist tall på hvor mange som har fått sine telefoner hacket, men per i dag (3. november) er antallet potensielt identifiserbare personer som befinner seg i materialet vi gjennomgår, og som derfor kan være offer, oppe i 5.795, sier en talsmann fra Scotland Yard til MediaGuardian.

Ifølge The Guardian, som avslørte konkurrentens kriminelle handlinger, skal mediekonsernet ha tatt en avskrivning på 91 millioner dollar, eller 511 millioner kroner på nedleggelsen av avisen.

Gyllen fallskjerm

I helgen ble det kjent at tidligere News of the World-redaktør og sjef for News Corporations engelske arm, Rebekah Brooks, som hadde ansvaret for avisen da hackingen pågikk, fikk 15 millioner kroner i sluttoppgjør samt en bil med privatsjåfør og kontor i London som en del av sluttpakken fra selskapet.

Innenfor Murdoch-familien er det lenger mellom belønningene enn hos Brooks. Da skandalen sprakk gikk de fire eldste barna til den australskfødte mediemogulen til terapeut og drøftet hvordan de skulle håndtere situasjonen.

Vanity Fair skriver at Elisabeth Murdoch skal ha hatt støtte hos sin far i at broren James Murdoch, som var sjefen til Brooks, burde trekke seg.

The Sun

Og litt under et halvt år etter at News of the World ble lagt ned, spekuleres det på om samme kan ha skjedd i søsteravisen The Sun. News of the Worlds ansatte hacket tross alt ikke bare telefoner, de bestakk også politifolk.

Fredag ble Sun-journalist Jamie Pyatt arrestert. Han ble ifølge Financial Times avhørt av gruppen som etterforsker anklagene om bestikkelser. Dette er første pågripelsen som er gjennomført hvor en ansatt i The Sun har vært involvert.

Powered by Labrador CMS