Reidun Kjelling Nybø mener politikerne må evne å se forskjellen på Norge som stat og på NRK som uavhengig redaktørstyrt mediehus.
Reidun Kjelling Nybø mener politikerne må evne å se forskjellen på Norge som stat og på NRK som uavhengig redaktørstyrt mediehus.

Redaktørforeningen ut mot SVs NRK-instruks: – Dypt problematisk

Ønsket å instruere NRK om å ta initiativ til utestengelse av Israel fra Eurovision. 

Publisert Sist oppdatert

Lørdag kveld sendte SV ut en pressemelding der partiet ba regjeringen instruere NRK om ta initiativ til å utestenge Israel for Eurovision.

Tirsdag meldte Aftenposten at partiet beklaget, og at forslaget ble endret drastisk.  Pressesjef i SV, Martin Grüner Larsen, ga da beskjed om at partiet skal fremme et forslag der «Stortinget ber regjeringen om å klargjøre overfor NRK at dette har de handlingsrom til å gjøre».

Ifølge Aftenposten har kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen sagt at NRK ikke kommer til å ta et slikt initiativ

– Fortsatt dypt problematisk 

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, mener det er meget alvorlig at SV ville instruere NRK til å stenge Israel ute av Eurovision. 

I en epost til Journalisten, skriver Nybø:

– Selv om partiet nå har omformulert forslaget, så er det fortsatt dypt problematisk at et politisk parti ikke ser de prinsipielle problemene ved å blande seg inn i NRKs handlingsrom på denne måten. 

Politikerne må evne å se forskjellen på Norge som stat og på NRK som uavhengig redaktørstyrt mediehus, påpeker Nybø, som slår fast at Stortinget ikke kan blande seg inn i NRKs valg. 

– Det må være opp til NRK og EBU (Den europeiske kringkastingsunion) hvordan de forholder seg til Eurovision, skriver hun. 

Lov å mene

Det er lov å mene, protestere og demonstrere, fastslår Nybø, men man må kunne forvente at folkevalgte forstår rollen sin og verdien av og verdien av redaksjonell uavhengighet og armlengdes avstand. 

Hun har også delt kritikken på Facebook. Der får hun støtte av Dag Idar Tryggestad, leder i Norsk Journalistlag, og Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

– Jeg synes omformuleringen også er langt forbi det Stortinget og regjering skal mene noe om. Det kan vel være mange ting våre folkevalgte kan bli fristet til å «klargjøre»? skriver Tryggestad.

Floberhagen legger til: – Dette forslaget bør de trekke, i respekt for NRK som uavhengig allmenkringkaster.

– En feil 

Til Aftenposten sier professor i medievitenskap, Gunn Enli, at det opprinnelige forslaget fra SV er «veldig umusikalsk» og at konsekvensene av å bryte med prinsippet om armlengdes avstand kan være «ytterst alvorlig».  

Når SV-leder Kirsti Bergstø blir konfronterte med kritikken, sier hun til Aftenposten at hun forstår den hvis det ble oppfattet som at de rent konkret skulle gå inn og instruere NRK. 

På spørsmål om det var en feil at de i pressemeldingen skrev de ville be regjeringen instruere NRK, svarer Bergstø: 

– Ja, det var det. Det ville ikke vært hensiktsmessig og heller ikke det jeg har sagt eller ment.

Powered by Labrador CMS