Richard Aune er leder i NRKJ. Foto: Andrea Gjestvang

To NRKJ-tillitsvalgte i Nyhetsdivisjonen trakk seg fra samarbeidsutvalg i protest

Vil ikke møte på nivået der de møter nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

To NRKJ-tillitsvalgte i NRKs nyhetsdivisjon trakk seg fra sine verv denne uken fra samarbeidsutvalget, det såkalte SU2-nivået, der de tillitsvalgte møtte nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord. Det forteller NRKJs leder Richard Aune til Journalisten.

– Det ønsker ikke å stå i vervene lenger, sier Aune.

Det er Laila Bakken og Eivind Molde som har trukket seg fra sine tillitsverv. Aune sier det er alvorlig at de rundt 300 NRKJ-organiserte i nyhetsdivisjonen ikke har noen tillitsvalgte til å representere seg på direktørnivå. Nå må han selv og hans fire heltidsansatte tillitsvalgte fra konsernkontoret steppe inn på SU2-nivået.

– Som en kriseløsning går vi inn og fungerer som tillitsvalgte. Det er en ganske alvorlig situasjon fordi vi ikke har den detaljkunnskapen som trengs der. Det er som om Schibsteds konserntillitsvalgte skulle gå inn og være klubbleder i Stavanger Aftenblad.

Han vil ikke utdype noe om årsaken til hvorfor de to har trukket seg.

– Jeg har ikke lyst til å gå inn på det. Det har vi gjort overfor kringkastingssjefen.

– Pågår det noe spesielt arbeid i nyhetsdivisjonen som skulle tilsi høyt konfliktnivå nå?

- Det er ingen spesiell prosess som pågår nå. Vi hadde en omorganisering, men den ble landet for et halvt år siden.

Nyhetsdivisjonen har i løpet av de siste to årene også gjort nedbemanninger i avdelingen.

VG skriver at konflikten startet for rundt fire uker siden med en e-post der en tillitsvalgt skal ha bedt NRK-journalistene om eksempler på dårlig ledelse i Nyhetsdivisjonen. Som følge av e-posten ble flere tillitsvalgte innkalt til et møte  om den, og her skal nyhetsdirektøren ha kommet med en uttalelse som ifølge VG ble tolket som en trussel mot de tillitsvalgtes arbeidsforhold.

Aune sier at det nå gjøres klart for alle tillitsvalgte at de skal være sikre på at det å være tillitsvalgt ikke skal påvirke karriere eller arbeidsforhold.

Alle medlemmene i NRKJ ble onsdag innkalt til et møte der de ble orientert om saken.

– Klubbene valgte å innkalle til et klubbmøte fordi det er en spesiell situasjon at de ikke har tillitsvalgte til å møte direktøren.

Journalisten har forsøkt å få en kommentar fra Beverfjord uten å lykkes så langt. Til VG sier hun at hun ikke kjenner seg igjen slik saken fremstilles der. 

– Det er beklagelig at de tillitsvalgte trekker seg. Jeg skal fremover gå mer inn i saken og snakke med de tillitsvalgte for å forstå mer av hva de reagerer på, sier Beverfjord til VG.

Beverfjord beklager

Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord i NRK vil heller ikke si noe om hva som er skjedd. Men at to tillitsvalgte har trukket seg fra samarbeidsutvalget på hennes nivå, beklager hun.

– Det er beklagelig at de tillitsvalgte trekker seg. Jeg kommer til å gå mer inn i saken og snakke med de tillitsvalgte for å forstå hva de reagerer på. Bakteppet her er at vi har vært gjennom en stor omstilling i nyhetsdivisjonen gjennom 2017 som har betydd at journalistene har måttet endre mye på sine arbeidsoppgaver og arbeidsflyt. Men det er en omorganisering som vi mener har vært helt nødvendig og viktig og som har rigget oss for fremtidens mediebruk. Men samtidig har det vært krevende for ledere, tillitsvalgte og medarbeidere. Samtidig er jeg imponert over den jobben som medarbeiderne har lagt ned, sier Beverfjord.

– Men omorganiseringen ble landet for et halvt år siden, som Aune også sier. Hvorfor kommer det til konflikt nå?

– Det er store endringer for organisasjonen fortsatt som vi jobber med fortsatt. Det er krevende. Jeg må snakke mer med de tillitsvalgte fremover. Det er helt avgjørende å få til et bra samarbeid i divisjonen om medieutviklingen.

Beverfjord sier hun vil gå i dialog med de tillitsvalgte for å få til et best mulig samarbeid fremover.

– Den jobben har vi allerede begynt på.

 

Powered by Labrador CMS