Tegning Egil Nyhus (klikk for større versjon)

Dette er verdens beste karikaturtegning

Og den er tegnet på Jessheim for Romerikes Blad.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tegningen til en aviskommentar i Romerikes Blad gjorde at Egil Nyhus vant kategorien karikatur under årets World Press Cartoon. Det er 34 år siden frilanseren fikk sin første karikaturtegning på trykk, og om noen få måneder er det 25 år siden han begynte å levere til avisen. I dag produserer han tre av dem i uken.

– Det er kjempeartig å vinne en så stor pris. Jeg er ikke dummere enn at jeg skjønner at det å konkurrere i slike konkurranser kan være ullent, for juryen vurderer jo subjektivt. Men det er stort å vinne uansett, forteller Nyhus.

Appellerte på flere nivåer

Nyhus er knapt rukket å komme tilbake fra Portugal hvor prisutdelingen fant sted i helgen. Og som om det ikke var nok å vinne førstepris for årets karikatur, delte han like godt æresprisen i konkurransen med Aristides Hernandez fra Cuba.

Her kan du se tegningene fra årets konkurranse.

Karikaturen av Dominique Strauss-Kahn appellerte på flere nivåer, forteller ham. Da han jobbet med den i mai i fjor, lekte han med begrepet mannsgrisen og sparegrisen. Sistnevnte passet enda bedre i Portugal. Han forteller at selv om folk smilte, fokuserte de likevel på hvor de blakke de var, og finanskrisen som blant annet Portugal er inne i, kan ha hatt en ubevisst appell hos juryen.

– Da handler ikke tegningen bare om en toppolitiker som har gjort noe feil, men den treffer også noe annet. Da handler den om landene som har driti seg ut økonomisk og må stå i skammekroken. Fra et norsk ståsted så jeg ikke dette, sier Nyhus.

Lagde pappfengsel

For å få denne tegningen til å fungere riktig, og da særlig skyggene fra gitteret, tok han med seg rista fra komfyren ut i sola. Bygde ei lita fengselscelle av papplater og satte den slik at solen falt riktig.

– Da så jeg hvordan skyggene falt inn i rommet og buet seg.

Ved siden av å karikere for avisen på Lillestrøm, jobber Nyhus også som frilans illustratør og reiser rundt med den kulturelle skolesekken.

Men det er avistegningen som ligger hans hjerte nærmest, og i Norge mener han den har en sterk tradisjon og posisjon.

– Det er ikke mange, men relativt mange tegnere i forhold til størrelsen på landet. De er færre i Sverige og misunnelige, mens det i Danmark er mange. De store avisene i Danmark har flere tegninger. Det som er morsomt i Norge er at det er veldig høyt nivå. I noen land, som i Sør-Europa, står kanskje vitsetegningen vel så sterkt, hos oss legger vi også vekt på det kunstneriske uttrykket. Det er viktig at også det er ordentlig.

 

Powered by Labrador CMS