Aurora Henni Krogh er journalist i Subjekt.
Aurora Henni Krogh er journalist i Subjekt.

MORGENRUTINEN

– Sakene som føles litt ubehagelig å gå inn i, gir ofte uttelling

Aurora Henni Krogh ønsker aller helst å intervjue Taylor Swift, Patti Smith og Phoebe Bridgers.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Aurora Henni Krogh er nyhetsjournalist i kulturavisen Subjekt.

Her kan du lese flere Morgenrutinen.

Kaffe eller te?

– Ja takk, begge deler.

Hva har du på nattbordet?

– Det vanlige. Mobil, vann, lavendel-spray, notatbok og novellesamlingen «Black Swans» av Eve Babitz og diktsamlingen «Blue Iris» av Mary Oliver.

Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?

– Cirka med en gang jeg våkner. Liker ikke å stå opp, og bruker i hvert fall fem minutter på scrolling på Instagram før jeg kommer meg opp. Men man følger medier der og. Ellers hører jeg på nyhetene på radioen.

Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– Akkurat nå hadde det vært hyggelig med litt mer konkrete klimatiltak på klimatoppmøtet. Sånn: «Verden blir enige om at vi faktisk skal ta litt bedre vare på kloden», men det er mest ønsketenkning. Ellers blir jeg alltid glad over overskrifter som annonserer at artister og band jeg liker kommer til Norge. Mer av det.

Hva er ditt beste tips for å finne gode saker?

– Det som får deg til å reagere, får mest sannsynlig andre til å reagere også. Ting trenger ikke være så komplisert. Irriterende nok er det ofte de enkleste sakene som er mest effektive. Jeg tror mange journalister, meg selv inkludert, lett gjør ting vanskeligere for oss selv enn vi trenger.

Hva er den tynneste saken du noen gang har laget, og hvorfor ble den likevel publisert?

– I klassisk agurk-stil skrev jeg i sommer en sak om den påståtte «vaniljekremkrisen». Det viste seg at den ikke var et problem for de lokale kafeene på Grünerløkka, men det ble nå sak likevel. Hyggelig med litt bollenytt.

Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt, og hvorfor?

– Av levende personer: Taylor Swift, av åpenbare grunner. Samme med Patti Smith. Eller Phoebe Bridgers. Det finnes så mange kule kvinner jeg gjerne skulle hatt en prat med og gravd litt i hjernen til.

Hva er din viktigste egenskap som journalist, og hvordan bruker du den?

– Nysgjerrighet ligger høyt selvsagt. Ellers mener jeg det er viktig å være litt modigere enn du egentlig er. De sakene som føles litt ubehagelige å gå inn i, gir ofte uttelling. Så tror jeg alle kan ha godt av å alltid prøve å være hyggelig.

Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben?

– Å intervjue Tracey Emin var veldig stort for meg personlig. Har hatt et forhold til kunsten hennes nesten hele livet. Hun hadde mye visdom å dele og. Ellers fikk jeg en gang gleden av å se Markus Bailey tape i rævkrok. Det var et syn!

Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?

– Jeg gjenleste nettopp et intervju Hannah Ewens gjorde med Matty Healy for Rolling Stone UK som jeg ble veldig bergtatt av. Hun hadde en lekenhet i teksten jeg ofte savner. Det skal jo være gøy å lese journalistikk også. Først og fremst blir jeg inspirert av de flinke kollegaene mine i Subjekt, som jeg jobber med hver dag.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?

– Å fange folks oppmerksomhet. Det er så mye innhold som pushes på folk hele tiden. Man blir jo sprø. Vi som skriver om kultur, merker jo tydelig også når det er andre ting som dominerer dagsordenen. Jeg tror likevel kulturjournalistikk spesielt er utrolig viktig. Det er kanskje ikke så åpenbart, så det blir vår oppgave å få folk til å bry seg likevel.

Hva kan journalister og mediehus gjøre for å bedre tilliten til de redaksjonelle mediene?

– Åpenhet. Å være tydelige. Skrive godt. Være kritiske og ikke glemme at det bør være journalistfaglighet i bunn av selv de dummeste artikler. Journalister flest gjør jo mye riktig. Ofte gjelder det bare å ta en kjapp ekstra runde før en publiserer saken, slik alt er på plass.

Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Jeg burde sikkert sagt noe smart her! Men helt ærlig, Lorde og Phoebe Bridgers sang sammen på Primavera sound, og det er alt jeg klarer å tenke på.

Når logger du av for kvelden?

– Litt senere enn jeg burde. Men har begynt med skjermbegrensning på kvelden.

Powered by Labrador CMS