TV 2 klaget inn til PFU for å beskrive kosttilskuddsselskap som pyramide

Mediehuset mener begrepsbruken er en opplysning av faktisk art.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var omtrent for nøyaktig ett år siden at TV 2 publiserte to saker om selskapet PM International, som selger det de markedsfører som et vitaminpulver. Selskapet var også tema i TV-programmet «Helsekontrollen».

TV 2 skrev 1. november om kravene selskapet fremmet for å stille opp til intervju: Spørsmålene skulle foreligge fem dager før intervju, selskapet skulle ha veto på om TV 2 kunne publisere intervjuet og de ønsket muligheten til å gi bøter dersom avtalen ble brutt.

Dagen etter fulgte mediehuset opp med en sak i forkant av TV-innslaget med tittelen «Helsekontrollen avslører pyramideselskap: Tjener millioner på sukkerpulver». Her beskrives virksomheten som «pyramidesalg» og at toppledelsen tjener seg rike på salg «under seg i pyramiden». Nå ett år etter publisering er «pyramide» nevnt åtte steder i artikkelen.

Også i TV-reportasjen ble virksomheten omtalt som «omstridt pyramidesalg».

– Negativt fremstilt

Selskapet reagerer på bruken av ordet pyramide. PM International har derfor klaget TV 2 inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for manglende samtidig imøtegåelse av begrepsbruken.

– Anklagene om pyramidevirksomhet er ikke blitt kommentert noe sted av representant for PM. Det skyldes at PM aldri noen gang ble gitt anledning til samtidig imøtegåelse, heter det fra klageren som er en advokat på vegne av selskapet.

Det vises ifølge sakspapirene til PFU til at pyramidevirksomhet kan bli rammet av lotteriloven.

– Klagerne blir svært negativt fremstilt ved bruk av pyramide-utsagnene. Det gir leserne og tv-seerne assosiasjoner til næringsvirksomhet som er ulovlig eller iallefall meget klanderverdig.

Nøytral beskrivelse

TV 2 mener begrepet pyramide i seg selv er nøytralt og en opplysning av faktisk art som ikke er en sterk beskyldning og som derfor ikke utløser retten til imøtegåelse.

– Å organisere et selskap - eller et selskaps salgskorps - i en pyramidestruktur er ikke i seg selv hverken ulovlig eller klanderverdig, svarer TV 2.

De viser til Lotteritilsynets beskrivelse om at ulovlig pyramidespill kan ligne på såkalt multi level marketing-virksomhet (MLM), som ofte vil være lovlig.

At TV 2 bruker mye av sitt tilsvar til å dokumentere at PM International har fått imøtegåelsesrett på mange andre påstander, mener selskapet er irrelevant.

– At det er gitt tilsvarsmulighet på andre problemstillinger, er riktig. Det brukes mange ord på å vise til dette. Men den verste anklagen om pyramidesalg ble holdt skjult. Det må det reageres mot, svarer selskapet.

Saken behandles i PFU kommende onsdag, og behandlingen vil bli strømmet her på Journalisten.

Powered by Labrador CMS