Daniel Butenschøn under Skup-konferansen i mars. Foto: Marius Nyheim Kristoffersen
Daniel Butenschøn under Skup-konferansen i mars. Foto: Marius Nyheim Kristoffersen

Daniel Butenschøn mener han opererte i gråsoner han ikke visste eksisterte

Håper plagiatsaken hans skal føre til klarere regler i mediebransjen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For ett år siden rullet saken der daværende journalist Daniel Butenschøn i Dagens Næringsliv (DN) gjennom norske mediespalter.

Les alt om Butenschøn-saken.

Butenschøn har tidligere kun snakket ut om sin side av saken under vårens gravekonferanse Skup. I fredagens utgave av Morgenbladet (krever betaling) snakker den tidligere journalisten igjen ut i intervjuer med journalist Simen Sætre.

Reportasjen, som går over åtte sider i papiravisen, er både en gjennomgang av tidligere plagiatsaker, analyse av fenomenet plagiering og Butenschøns betraktninger. I tillegg kan reportasjen leses som en slags selvterapi for Sætre som selv erkjenner at han i 1994 fikk på trykk et sitat i Adresseavisen som han selv fant opp.

Saken i Morgenbladet er en slags jakt på forklaringen av hvorfor plagiat skjer blant journalister og hva det var som drev Butenschøn til gjentagende plagiering over flere år og i flere medier.

Savner offentlig debatt

Butenschøn sier blant annet at han har operert i gråsoner som han ikke har vært klar over. Dette gjelder særlig Butenschøns metode med å ringe opp kilder som hadde uttalt noe til et annet medium, og få dem til å bekrefte at han kunne skrive at de sa det samme til ham.

– Der var jeg ikke klar over at jeg var i en gråsone, sier Butenschøn, som aldri diskuterte denne metodikken med sine redaktører.

Eks-journalisten savner offentlig debatt om disse gråsonene, og håper saken hans kan brukes som en referanse for å få tydeligere regler i bransjen.

Butenschøn sier han ikke plagierte av onde hensikter overfor kilder, og avviser også at han gjorde det for spenningens skyld. Snarere forklares plagieringen med at latskap, manglende motivasjon og at han ønsket å rydde saker av veien.

– Jeg vil bare rydde unna saken for enhver pris, komme videre, sier Butenschøn om plagiat av saken «Egg men» fra en restaurant i Las Vegas.

– Jeg hadde ikke lyst til å gjøre den.

Du kan lese hele reportasjen i Morgenbladet (krever betaling).

Powered by Labrador CMS