Illustrasjonsfoto: Flickr.com/Creativecommons/Sivilforsvaret

Ber justisministeren gi medieansatte fritak fra Sivilforsvaret

Særlig problemematisk på bakgrunn av at mediene i løpet av få år er tvunget til store reduksjoner i bemanningen, skriver presseorganisasjonene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Norsk Presseforbund, Fagpressen, Landslaget for lokalaviser og Mediebedriftenes Landsforenening har sendt en felles henvendelse til justisminister Anders Anundsen om saken. I brevet viser organisasjonene til at flere mindre redaksjoner i 2015 meldte om problemer med at nøkkelmedarbeidere ble utkalt til Sivilforsvarstjeneste, samtidig som det var særlig behov nettopp for disse medarbeiderne på grunn av lokale kriser.

“Det skjedde for eksempel ved ekstremuvær, med storm og flom, som flere ganger rammet store deler av Vestlandet hardt. Redaktørene i mediehus som Fjordenes Tidende og Firdaposten tok problemet opp med det lokale Sivilforsvaret, men uten å få særlig gehør. Antydninger om at man kunne vurdere konkrete unntak når det eventuelt oppsto særlig stor belastning på enkelte redaksjoner var til liten hjelp, når innkallinger skjer med kort varsel. Fritak er da heller ikke oppnådd”, skriver de seks presseorganisasjonene.

Les hele brevet til justisministeren her

I brevet pekes det på at problemene er særlig følbare i en situasjon der mediene i løpet av få år er tvunget til store reduksjoner i bemanningen.

Ønsket gjelder ikke kun for Sivilforsvaret. Organisasjonene gjentar samtidig sitt ønske om at det legges bedre til rette for at mediehus kan oppnå fritak for ansatte i nøkkelstillinger, for plikttjeneste både i forsvar, Heimevern og i Sivilforsvaret.

” – slik det også tidligere har vært tilrettelagt for her i landet”, heter det til slutt i henvendelsen til justisministeren.

Powered by Labrador CMS