Ny Skup-pris og dobbelt så stor konferanse finner sted i Oslo i oktober forteller John Bones. Foto: Jenny Bones

Data-Skup vil doble antall deltagere

Konferansen får også sin egen Skup-pris.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er to år siden sist Skup forsøkte seg med et eget Dataskup. Den gang hos NRK Kompetanse og med 80 tilhørere. I fjor kom GJIC i veien for arrangementet, men i år er Skups lillebror tilbake og ifølge John Bones gaper de høyt.

For mens det i 2014 var 80 deltagere, er målet i år 150. Til Skup-konferansen i Tønsberg kommer det opp mot 550 deltagere.

– Vi har tenkt på et tall. Det var stor interesse sist, og så ser vi den har økt siden. I hele verden blir datajournalistikk og kunnskap om dataverktøy stadig mer interessant for journalister, sier Bones. Han forteller at ved egen deltagelse på NICAR-konferansen har sett et stadig økende antall deltagere; fra 300 for noen år siden til over 1.000 i år.

Det blir flere parallelle spor den 8. oktober med i alt 30 sesjoner. Et løp skal være elementær læring. Grunnleggende Excel. Et annet databasebygging. Et handler om sikkerhet. Her blir det to sesjoner hvor Fredrik Laurin holder security horror show for dem som ennå ikke har tatt sikker kommunikasjon på ansvar. Konferansen frir også til utviklere og programmerere som Bones omtaler som en naturlig del av Dataskup.

– Til dem må vi gi et annet tilbud enn teknikken som de kan fra før. Som for eksempel å hore hvordan The Guardian eller Süddeutche Zeitung håndterte den enorme datamengden i Panama Papers.

Så hvorfor så viktig? Fordi datajournalistikk gjør det lettere å håndtere store mengder data. Det gir et avansert faktuelt grunnlag til journalistikken, forklarer han.

Og så har Dataskup fått sin egen pris med støtte fra Dagbladets stiftelse. Prisen er pålydende 50.000 kroner og har ifølge Bones statutter ikke ulikt selve Skup-prisen. I juryen sitter Guardian-redaktør Helena Bengtson sammen med Nils Mulvad som var med å grunnlegge Global Network for Investigative Journalism og Birgitte Alfter fra Journalisme fund.

 

 

Powered by Labrador CMS