Skup

Acem mener Adresseavisens Skup-rapport inneholder «fake news» og vil ha den fjernet

Tønsberg/Skup (Journalisten): Men det går ikke Skup med på. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I november i fjor publiserte Adresseavisen dokumentaren «Styrtrike i stillhet» om den organisasjonen Acems drift og inntekter fra asylmottak. 

Dokumentaren avdekker ifølge metoderapporten «ukjente forhold ved hvordan rikdommen til Nordens største meditasjonsorganisasjon, Acem, er bygget.» Adressa skriver at Acem har skaffet seg en eiendomsformue på en halv milliard kroner. 

«Etter en periode i dyp økonomisk krise på 80-tallet, inngikk Acem en lukrativ avtale med staten for å drive asylmottak. Over tre år fikk foreningen over 70 millioner kroner til driften. Det finnes ingen dokumentasjon på at Acem skattet av de offentlige midlene fra disse gullårene. Selv har ikke Acem ønsket å svare ja eller nei på om det ble skattet av asylvirksomheten.» skriver journalistene Jonas Alsaker Vikan og Espen Rasmussen i innledningen av dokumentaren.

De stiller også spørsmål om inntektene på 70 millioner kroner fra asyldrift er skattefrie. 

Hevder falske nyheter

Metoderapporten er publisert som en av flere metoderapporter som er nominert til årets Skup-pris. Denne mener Acem at må fjernes. I en e-post fra organisasjonen som Journalisten har fått tilgang til skriver Halvor Eirfring som er professor med UiO og meditasjonslærer i Acem og leder av Acem Norge at rapporten bør slettes. 

  • Metoderapporten til Styrtrike i stillhet brukes til å fremsette bevisst feilaktige påstander
  • Etter mistenkeliggjøring i avisen går journalistene i rapporten til påstander om skattesvik og kriminelle forhold
  • Påstandene ville resultert i fellelse i PFU hvis de hadde stått i avisen, og er injurierende
  • Journalistene gjentar mot bedre vitende feilaktige påstander de allerede har fått korrigert av Lotteritilsynet, Regnskapsregisteret og Acem
  • SKUP bør ikke brukes som en plattform for fake news
  • Rapporten må fjernes

I det to sider lange brevet til Skup skriver han videre at journalistene burde vist langt større aktsomhet når de anklager noen for skattesvik. Videre skriver han at journalistene var forutinntatte og viser til metoderapporten.

Adressa-journalistene skriver at: «Vi stilte spørsmål som vi visste svaret på først. Det ga oss en pekepinn på hva Acem-lederne var villig til å si. Å få det avklart tidlig i prosessen, var viktig for vurderinger og undersøkelser vi skulle gjøre senere.»

Eifring ha valgt å bare gjengi den første setningen i avsnittet og skriver at «Fra første kontakt med de to journalistene ble det klart at det her dreiet seg om manipulerende journalistikk som ikke primært søkte sannhet, men også forsøkte å legge feller. Vinklingen var usedvanlig negativ, ofte fiendtlig. Formen var mistenkeliggjørende og tidvis forbausende arrogant. Fristene for å besvare var ofte fullstendig urealistiske.»

– Dette er en rapport der vi forteller om hvordan vi har jobbet med saken Styrtrike i Stillhet. Vi kan ikke se at vi har gått lenger i rapporten enn det vi har publisert i Adresseavisen. Dette er innhold vi fullt og helt står inne for, skriver nyhetsredaktør Kirsti Husby i en epost til Journalisten. 

Fjerner ikke

Skups ledelse har ikke tenkt å fjerne rapporten på grunnlag av brevet fra Eifring.

– Vi ser ingen grunn til å slette den nå og har bedt om mer dokumentasjon rundt påstandene de fremsetter, sier avtroppende Skup-leder Jan Gunnar Furuly

Eifring sier til Journalisten fredag ettermiddag at de har svart på forespørselen fra Skup og henviser til stiftelsens ledelse for ytterligere informasjon. 

Daglig leder John Bones forklarer til Journalisten at Acems svar ikke endrer på vurderingen om å fjerne rapporten. 

– De ønsker å fjerne en ytring fra det offentlige rom. Da må de ha bedre bevisførsel enn de har gjort til nå. 

Powered by Labrador CMS