Sharif Hassanyars nye nettavis Chasm News startet opp lørdag, og dekker nyheter fra Afghanistan.
Sharif Hassanyars nye nettavis Chasm News startet opp lørdag, og dekker nyheter fra Afghanistan.

Chasm News

Starter nettavis om Afghanistan – med Molde som hovedsete

– Vi ønsker å være stemmen til det afghanske folket.

Publisert

Da Taliban tok makten i Kabul i 2021 flyktet medieleder og journalist Sharif Hassanyar med familien til Norge. På tross av lovnader om en fri presse tok det ikke lang tid før journalister og aktivister ble satt i fengsel av det nye regimet.

Nå har Hassanyar startet nettavisen Chasm News fra huset i Molde, som dekker situasjonen i hjemlandet Afghanistan.

Inspirert av burmesisk eksilavis

Da Hassanyar flyktet var han leder for Afghanistans nest største TV-kanal, Ariana, og hadde lagt 20 år i mediebransjen bak seg, både som journalist og nyhetssjef.

Hassanyar forteller til Journalisten at en tur til Oslo Met for snaue to måneder siden, inspirerte ham til å starte opp den nye nettavisen som gikk på nettet lørdag.

– Jeg var journalist, kom til Norge og dro fra alt jeg hadde i Afghanistan. Jeg trengte aktiviteter og så ble jeg invitert til Oslo Met. Der var det en fyr fra Democratic Voice of Burma som snakket, og jeg tenkte at det gikk an å gå samme vei, sier han til Journalisten.

Hassanyar forteller at folk i Afghanistan har lidd lenge og mye, og det burde finnes nettaviser som lar deres stemme bli hørt.

– Så jeg bestemte meg for å starte dette fra bunnen av. Det er veldig nytt fortsatt, men vi ønsker å være stemmen til det afghanske folket, sier han.

Ifølge Hassanyar er Chasm News den første nettavisen i Skandinavia som dekker Afghanistan og regionen rundt.

Fem prinsipper tre språk

Dermed finnes det nå en norskdrevet nettavis som dekker Afghanistan, Taliban-regimet og det sørlige Sentral-Asia.

Chasm News består i skrivende stund av 10 personer, inkludert Hassanyar, som publiserer nyheter på pasjto, persisk og engelsk på nettsiden og i sosiale medier. I tillegg har avisen opprettet en Youtube-kanal.

– Jeg ønsker at vi etter hvert kan få artikler og videoer på norsk også, sier Hassanyar.

Han sier han er motivert av kampen for de fem prinsippene menneskerettigheter, kvinners rettigheter, pressefrihet, ytringsfrihet og rettsikkerhet.

– Her i Norge er vi nummer én på alle. Jeg snakker mye om det, fordi det er så viktig for meg. Du vet, kvinners rettigheter i Afghanistan knuses akkurat nå. Det samme med ytringsfriheten. Jeg ønsker å vise hva som er virkeligheten i Afghanistan nå.

Trenger støtte

Redaksjonen i Chasm News ledes av Hassanyar fra Molde, og har reportere i Pakistan og Afghanistan. Nå drives operasjonen på frivillighet, sier Hassanyar, og alle redaksjonsmedlemmene bidrar med innhold fordi de ønsker å skrive om Afghanistan.

– Det er ingen uavhengige medier i Afghanistan, de kontrolleres av Taliban. Disse journalistene ønsker virkelig å skrive om hva som skjer, sier han.

Men det holder ikke i lengden. Verken for de andre i redaksjonen, eller for han.

– Derfor prøver jeg å finne finansiell støtte som kan sørge for at prosjektet kan opprettholdes over tid. Jeg jobber nå med å finne stipender og annen støtte, avslutter Hassanyar.

Powered by Labrador CMS